11 july 2018, 02:00 Kaleidoscope views 8259
11 july 2018, 02:00 Kaleidoscope views 8259

Studiu: Oamenii mint mai frecvent seara decît dimineața


Foto: descopera.ro

Capacitatea noastră de a ne autocontrola pentru a evita minciunile şi înşelăciunile se reduce semnificativ în decursul unei zile. Astfel, se pare că probabilitatea ca noi să minţim sau să fim necinstiţi creşte odată cu apropierea serii.

„Ca cercetători specializaţi în probleme de etică, am realizat experimente în care am examinat diferite comportamente imorale, precum minţitul, furatul sau înşelatul. Am constatat că experimentele realizate dimineaţa scoteau la iveală un nivel scăzut de comportament neetic", au explicat în lucrarea lor Maryam Kouchaki de la Universitatea Harvard şi Isaac Smith de la Universitatea Utah.

Ca urmare a acestor observaţii, specialiştii s-au întrebat dacă nu cumva, dimineaţa ne este mai uşor să rezistăm tentaţiilor de a etala un comportament imoral, comparativ cu după-amiaza.

Cunoscînd faptul că autocontrolul poate fi afectat de lipsa de odihnă şi de acţiunea repetată de a lua multe decizii, Kouchacki şi Smith au vrut să examineze dacă activităţile normale din timpul zilei sînt suficiente pentru a diminua autocontrolul şi a ne creşte şansele de a fi imorali.

Astfel, în două experimente, participanţilor li s-au arătat mai multe modele de puncte pe un monitor. Pentru fiecare model, participanţilor li s-a cerut să identifice dacă erau mai multe puncte pe partea stîngă sau pe cea dreaptă. Este important să specificăm că participanţii nu erau răsplătiţi cu bani dacă ofereau răspunsul corect. În schimb, ei primeau bani în funcţie de partea de ecran pe care spuneau că se găsesc mai multe puncte. Astfel, ei primeau de 10 ori mai mulţi bani dacă alegeau parte dreaptă în schimbul celei stîngi. Prin urmare, subiecţii au fost stimulaţi financiar pentru a selecta partea dreaptă, chiar dacă pe partea stîngă se aflau mult mai multe puncte.

În urma testelor s-a constatat că participanţii evaluaţi între orele 8:00 şi 12:00 erau mult mai puţin tentaţi de a trişa, comparativ cu cei care erau analizaţi în intervalul orar 12:00 şi 18:00, fenomen pe care oamenii de ştiinţă îl numesc „efectul moralităţii matinale".

De asemenea, s-a constatat că măsura în care oamenii adoptă un comportament neetic fără a se simţi vinovaţi (fenomen cunoscut sub numele de dezangajare morală), poate influenţa „efectul moralităţii matinale". Astfel, participanţii care exprimau un nivel mai mare de dezangajare morală aveau o probabilitate mai mare de a trişa atît dimineaţa, cît şi seara. În schimb, oamenii care nu aveau o înclinaţie spre dezangajare morală, erau cinstiţi dimineaţa, dar necinstiţi seara.

Source: www.descopera.ro

Keywords:

om , studiu , caracter

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1462
Populația:
41 locuitori

Socii Vechi este un sat din cadrul comunei Călugăr, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Fălești și la 132 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 41 de oameni. Satul Socii Vechi a fost menționat documentar în anul 1462.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.