10 january 2013, 13:06 Kaleidoscope views 18954
10 january 2013, 13:06 Kaleidoscope views 18954

"Cometa secolului" se apropie de Terra


Foto: deita.ru

Oamenii au un nou motiv sa se teama ca vine sfîrsitul lumii. Cometa ISON, descoperita de doi astronauti rusi in urma cu un an, se apropie de Soare.

Este uriasa, cu un nucleu de cativa kilometri si neobisnuit de luminoasa.

A fost supranumita deja "cometa secolului", iar telescoapele si satelitii agentiilor spatiale din America si Europa o urmaresc cu mare atentie.

Unii sunt convinsi ca americanii fac provizii de alimente si apa si chiar au semnat cu rusii un acord de sprijin, in cazul in care situatia devine critica.

Astronomii Vitali Nevski si Artyom Novichonok, care au descoperit-o acum un an, au numit-o ISON, acronimul in limba engleza pentru programul international de observare pe cerul noptii. Privita prin telescop, cometa pare un bob firav si ratacitor de lumina.

Totusi, pentru un obiect ceresc aflat la o asemenea distanta, este neobisnuit de luminoasa, spun specialistii.

Stralucirea si "coada" lasata in urma sugereaza un nucleu din gaze inghetate si pulbere stelara de cel putin 1 kilometru, daca nu chiar de zece kilometri, potrivit diferitelor estimari.

Multi s-au grabit sa vada aici un semn prevestitor al Apocalipsei.

Intamplator sau nu, la inceputul verii a fost semnat la Washington un acord de colaborare intre Agentiile pentru Situatii de Urgenta americana si rusa.

Documentul prevede o colaborare stransa in cazul unei catastrofe neprecizate si masuri de mentinere a liniilor de comunicatii in situatie limita.

Agentia americana a comandat cantitati suplimentare de alimente cu grad scazut de perisabilitate si apa plata, care trebuiau livrate pana pe 1 octombrie.

Unii s-au grabit s-o numeasca "cometa secolului". Este totusi prematur sa fie facute asemene aprecieri, cred specialistii.

In 1973, o cometa indepartata numita Kohoutek arata de parca ar fi pregatit "un mare spectacol", cam la fel ca ISON.

Cometa ISON va ajunge la punctul cel mai apropiat de Soare, cam un milion de kilometri distanta, peste 2 luni, cand s-ar putea dezintegra sub actiunea radiatiei si a furtunilor solare. Apoi se va indrepta spre Pamant.

Expertii dau asigurari ca nu avem de ce sa ne face griji. Poate ar trebui mai bine sa ne pregatim sa o admiram, pentru ca s-ar putea putea sa fie la fel de stralucitoare ca planeta Venus.

Source: stirileprotv.ro

Keywords:

cometa , NASA , Pamint

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1865
Populația:
258 locuitori

Bulhac este un sat din cadrul comunei Şumna, raionul Rîşcani. Localitatea este aşezată în cîmpia Bălţilor, pe marginea unui lac, la distanţa de 15 km de orașul Rîșcani şi la 171 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 258 de oameni. Satul Bulhac a fost menționat documentar în anul 1865.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.