09 february 2014, 10:01 Kaleidoscope views 16585
09 february 2014, 10:01 Kaleidoscope views 16585

De ce urlă lupii. O nouă teorie


Foto: gandul.info

Oameni de ştiinţă de la Centrul de Ştiinţă pentru Lupi şi ai Universităţii de Medicină Veterinară din Viena, Austria, susţin că urletul lupilor, cei mai temuţi prădători ai pădurilor, este provocat de dragoste şi afecţiune, relatează gandul.info cu referire la ABC News.

Cercetătorii au încercat să stabilească dacă urletul lupilor este un gest involuntar, provocat de stres, sau unul conştient, provocat de separarea de un partener important, fie că e vorba de grade ierarhice în haită sau de afecţiunea pentru un alt lup.

“Rezultatele noastre sugerează că relaţia socială poate explica mai bine variaţia de comportament pe care o vedem în urletul lupilor, decît o stare emoţională”, spune Friederike Range.

Cu alte cuvinte, lupii urlă cel mai mult atunci cînd au o relaţie specială cu membrii haitei care nu sunt prezenţi. Nivelul de anxietate provocat de despărţire, aşa cum au arătat măsurătorile asupra hormonului de stres cortizol, nu a avut aproape niciun efect asupra urletelor. Asta arată că prietenia, nu anxietatea, a provocat urletul.

În ultimii ani, oamenii de ştiinţă din toată lumea au încercat să găsească tipare comportamentale similare între animale şi oameni, inclusiv cele privind emoţiile, empatia, generozitatea, dragostea.

Cercetarea austriecilor se bazează pe monitorizarea a două haite de cîte 9 lupi, ţinuţi sub observaţie mai mulţi ani.

Lupii sunt doar cea mai recentă apariţie de specie care dă semne că trăieşte emoţii similare oamenilor. Elefanţii sunt exemple pe care oamenii de ştiinţă le-au descoperit mai demult – pachidermele suferă cînd pierd un membru al turmei. În India, o turmă de elefanţi aproape că a distrus un sat, după ce un membru al turmei a murit lovit de tren, ceea ce a demonstrat că sunt capabili de răzbunare.

Femelele de cimpanzeu îşi plîng săptămîni puii morţi. O gorilă pe nume Koko, din San Francisco, ajunsese să deprindă un limbaj comun cu îngrijitorii ei, putînd să comunice cu peste 1.000 de semne.

Animalul le-a transmis oamenilor prin semne că vrea o pisică de Crăciun, pe care a şi primit-o şi pe care a început să o crească ca pe propriul ei pui. Cînd pisica a fugit din cuşcă şi a murit lovită de o maşină, gorila a comunicat prin semne cuvintele trist, rău, plîns şi a scos sunete similare plînsului uman.

 

Sursa: gandul.info

Keywords:

animale , studiu , Austria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
1800 locuitori

Caragaș este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Slobozia și la 94 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2000, populaţia satului constituia circa 1800 de oameni. Satul Caragaș a fost întemeiat în secolul XVIII.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.