|
Rezultate sondaj Noi.md: Cum să păstrăm limba maternă, în condițiile globalizării și creșterii popularității limbilor străine?
Redacția Noi.md a invitat cititorii să participe la un nou sondaj de opinie și să răspundă la următoarea întrebare:
Astfel, potrivit rezultatelor sondajului, 51,6% dintre respondenți consideră că păstrarea patrimoniului cultural și a tradițiilor, alături de învățarea istoriei proprii, reprezintă cea mai eficientă modalitate de a proteja și promova limba maternă în condițiile globalizării și creșterii popularității limbilor străine.
De asemenea, 23,2% dintre participanți consideră că utilizarea mai activă a limbii materne în viața de zi cu zi este esențială pentru menținerea acesteia.
În același timp, 12,9% dintre respondenți sunt de părere că eforturile de păstrare a limbii materne sunt neputincioase în fața globalizării.
Alte măsuri propuse de participanți includ publicarea mai multor cărți și reviste în limba maternă (6,3%) și participarea la proiecte internaționale pentru păstrarea diversității lingvistice și a patrimoniului cultural (6%).
De menționat că sondajul a fost realizat pe site-ul Noi.md la secțiunea sondaj, avînd un eșantion de 944 de persoane, în perioada 26 - 30 august 2024.
Beneficiar al sondajului fiind compania MLD-Media.
La același sondaj au participat și cititorii Noi.md de pe canalul nostru de Viber.
Astfel, potrivit rezultatelor de pe canalul nostru de viber, 67% dintre participanți consideră că folosirea mai activă a limbii materne în viața de zi cu zi este cea mai eficientă modalitate de a o proteja în fața globalizării și creșterii popularității limbilor străine.
22% dintre respondenți au optat pentru păstrarea patrimoniului cultural și a tradițiilor, alături de învățarea propriei istorii, ca metode de menținere a limbii materne.
De asemenea, 5% dintre participanți au propus implicarea în proiecte internaționale pentru păstrarea diversității lingvistice și a patrimoniului cultural, iar 3% consideră că publicarea mai multor cărți și reviste în limba maternă este o soluție viabilă.
Totodată, 3% dintre cei chestionați consideră că toate eforturile sunt neputincioase în fața globalizării.
Sondajul, desfășurat pe platforma Viber, a adunat 436 de voturi.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1569
- Populația:
- 2461 locuitori
Copăceni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gavrilovca, Vladimireuca, Petrovca, Evghenievca, Antonovca și Copăceni. Localitatea este aşezată pe cursul de sus al rîuleţului Ciulucul Mare, la distanța de 7 km de oraşul Sîngerei și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2461 de oameni. Satul Copăceni a fost menționat documentar în anul 1569.
Comments
(0)