24 august 2014, 10:40 Kaleidoscope views 17622
24 august 2014, 10:40 Kaleidoscope views 17622

Un fenomen misterios: "Spiritele" roşii de pe cer (FOTO)


Foto: media.rtv.net

Noi imagini uimitoare ale fenomenelor cunoscute drept "spirite" îi ajută pe cercetători să afle mai multe despre misterioasele fulgere din atmosfera superioară a Pămîntului.

"Spiritele" durează mai puţin de o secundă, în timp ce "dansează" deasupra norilor. Mulţi observatori spun că roiurile de particule încărcate arată ca nişte meduze - sfere mari, roşii, cu tentacule care se întind pînă la nori. Dar spiritele roşii pot avea o sumedenie de forme, de la coroane, la morcovi, iar cercetătorii încă nu ştiu de ce. Întrucît spiritele nu prea se pot vedea de pe Pămînt, experţii încearcă să le observe din aer.

Studentul Jason Ahrns a reuşit să surprindă în imagini spiritele roşii, în timpul unor zboruri la bordul unui avion aparţinînd National Center for Atmospheric Research's Gulfstream V. Ahrns face parte dintr-o echipă care "vînează" spiritele, de la Universitatea din Alaska, Fairbanks, de la U.S. Air Force Academy şi Fort Lewis College din Durango.

"Nu se ştie încă ce se întîmplă exact într-un spirit şi de ce există mai multe tipuri de spirite", a declarat Ahrns pentru LiveScience. Spiritele ar putea influenţa vremea şi clima, prin schimbarea condiţiilor atmosferice, însă cercetătorii nu ştiu cît de important este efectul lor.

Existenţa spiritelor a fost confirmată în 1989. Ele se formează deasupra furtunilor, cînd un fulger încărcat pozitiv trece pe deasupra unui nor de furtună încărcat negativ (fulgerele sunt, în general, provocate de încărcările negative). Culoarea roşie este rezultată în urma interacţiunii dintre particulele încărcate şi azot, cred cercetătorii.

Spiritele roşii sînt trimise înspre spaţiu, pînă la 96 de kilometri deasupra Pămîntului.

 

Sursa: rtv.net

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1850
Populația:
1789 locuitori

Plop-Ştiubei este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Plop-Ştiubei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Căușeni și la 84 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1789 de oameni. Satul Plop-Ştiubei a fost menționat documentar în anul 1850.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.