21 may 2024, 18:00 Kaleidoscope views 1024
The Economist: Economia Europei este așteptată de un șoc triplu
21 may 2024, 18:00 Kaleidoscope views 1024

The Economist: Economia Europei este așteptată de un șoc triplu

Europa este amenințată de criza energetică, importurile chineze și "taxele lui Trump", - scrie competenta publicație britanică The Economist. UE trebuie să elaboreze propria politică economică, cea mai potrivită momentului actual, - cred autorii articolului.

Europa, de fapt, nu este vestită pentru dinamism, azi însă arată stagnant conform oricăror rigori. Sleită de șocul energetic apărut în 2022, după ce Rusia și-a început operațiunea specială în Ucraina, economia europeană a crescut în acest deceniu cu doar 4%, comparativ cu cele 8% ale Americii. De parcă ar fi puțin, Europa a fost înecată de valul importului ieftin din China, care poate este util consumatorilor, dar dăunează producătorilor și agravează tensiunile sociale și industriale. Da peste un an Donald Trump ar putea reveni la Casa Albă, și impune taxe uriașe pentru importurile europene.

Pentru Europa, e un timp extrem de nefericit. Continentul are nevoie de o creștere puternică, pentru a finanța cheltuielile de apărare sporite (în special, reieșind din faptul că sprijinul american pentru Ucraina a secat), dar și pentru a atinge scopurile propuse în domeniul energiei “verzi”. Alegătorii europeni tot mai mult se dezamăgesc și înclină spre partidele de extremă dreaptă, cum ar fi “Alternativa pentru Germania”. Nu au dispărut nici obstacolele mai vechi din calea creșterii economice — populația care îmbătrînește fulgerător, puterea extremă a organismelor de control și supraveghere și integrarea insuficientă a pieței.

În capitalele europene fierbe o activitate intensă: guvernele încearcă să reacționeze cumva. Nu e de mirare. Deși șocurile care amenință Europa au apărut peste hotare, greșelile politicienilor europeni ar putea agrava semnificativ daunele.

Vestea bună este că șocul energetic slăbește în intensitate: prețul gazelor a căzut mult sub valorile culminante. Însă celelalte neplăceri abia încep. Pe fundalul încetinirii economiei și deflației, guvernul Chinei trebuie să stimuleze consumul intern mizer al gospodăriilor casnice, care ar putea înlocui investițiile în imobile ca sursă principală a cererii. Dar în loc de aceasta, președintele Xi Jinping a utilizat subvențiile pentru a stimula producerea, deși Chinei și așa îi revine cam o treime din producerea mondială de mărfuri. El contează pe faptul, că consumatorii străini vor sprijini creșterea economică.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Keywords:

economie , UE

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
1286 locuitori

Drăgușeni este un sat din cadrul comunei Bobeica, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Hîncești și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1286 locuitori. Satul Drăgușeni a fost menționat documentar în anul 1616.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.