Este una din cele mai importante descoperiri de pînă acum despre planeta Marte
Foto: stirileprotv.ro |
Oamenii de stiinta au comparat mai multe date legate de planeta Marte si au ajuns la o concluzie neasteptata privind trecutul acestei planete.
Analizand bucatile de meteoriti de pe Marte, cazute de Terra si datele trimise NASA de catre robotul Spirit, savantii au aflat ca in trecut Marte a avut o atmosfera bogata in oxigen.
Asta se intampla in urma cu 4 miliarde de ani, cu aproape un miliard de ani inainte ca Pamantul sa aiba oxigen in atmosfera.
Concluzia cercetarii a fost publicata in revista Nature si sugereaza posibilitatea existentei vietii pe Marte, in trecut, scrie Daily Mail.
Deocamdata nu se stie care este legatura intre oxigenul de pe Marte si cel de pe Terra, insa se stie ca pe Pamant oxigenul a aparut datorita unor specii de microbi care supravietuiau prin fotosinteza.
Oxigenul poate fi obtinut in acest mod, adica biologic, sau prin reactii chimice care au loc in atmosfera.
Descoperirea vine dupa ce, in luna mai, oamenii de stiinta au anuntat ca au dovada ca in trecut pe Marte a existat apa in stare lichida.
Datele au fost obtinute dupa analizarea unor pietricele. Ele arata ca pe suprafata planetei a curs apa. Pietrele au fost analizate de roverul Curiosity.
Ulterior, in urma cu doar cateva zile, NASA a publicat alte informatii, furnizate de robotul Opportunity: pe Marte a existat chiar apa potabila.
Ambele informatii vin in sprijinul ipotezei ca in trecut pe aceasta planeta ar fi putut exista forme de viata.
“In trecut, planeta avea o clima calda si umeda”, precizeaza profesorul Bernard Wood, de la Universitatea Oxford.
Robotul Spirit a fost activ pe Marte intre anii 2004 - 2010, fiind "fratele geaman" al lui Opportunity, care isi continua misiunea.
Sursa: stirileprotv.ro
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1921
- Populația:
- 3341 locuitori
Sîngereii Noi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mărineşti și Sîngereii Noi. Satul Sîngereii Noi se află la distanța de 17 km de orașul Sîngerei și la 119 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 3341 de oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1921.
Comments
(0)