06 january 2014, 11:32 Kaleidoscope views 33246
06 january 2014, 11:32 Kaleidoscope views 33246

O ţară întreagă ar putea fi ŞTEARSĂ de pe harta Europei



Vulcanologii nu îşi explică de ce vulcanul Etna, cel mai activ vulcan din Europa, "scuipă" lavă cu o intensitate extrem de crescută în ultimii ani. Cu toate că este cel mai studiat vulcan din lume, este în acelaşi timp şi cel mai imprevizibil, scriu jurnaliştii de la Der Spiegel.

De la începutul anului, din luna februarie, Etna a erupt pînă acum de 13 ori, aruncînd în aer, o dată la cîteva săptămîni "fîntîni arteziene de lavă", mai înalte decît Turnul Eiffel.

Etna are o înălţime de 3.329 metri, de la această înălţime oferind o panoramă spectaculoasă, asupra oraşului sicilian Catania.

"Erupţiile vulcanice din ultimele luni au fost foarte puternice şi neobişnuit de feroce", spune vulcanologul Boris Behncke, unul din mulţii experţi care studiază cu atenţie acest vulcan.

"Astfel de erupţii au mai avut loc, însă niciodată cu o intensitate atît de mare şi într-o perioadă atît de scurtă de timp. Cenuşa cade la distanţe mult mai mari decît în mod normal", a afirmat vulcanologul.

Multe voci spun însă că dacă vulcanul Etna va erupe în adevăratul sens al cuvîntului, vulcanologii spun că acum "se joacă", oraşul şicilian va fi şters de pe faţa pămîntului, iar "Cizma" va avea iremediabil de suferit din această cauză. Mai mult, vor avea loc schimbări climatice fără precedent.

Aceste supoziţii nu sînt împărţite de toţi experţii care studiază acest vulcan.

Sursa: antena3.ro

Keywords:

vulcan , Europa , Italia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1855
Populația:
1202 locuitori

Ştefăneşti este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Ştefăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ștefan Vodă și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1202 oameni. Satul Ştefăneşti a fost menționat documentar în anul 1855.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.