28 march 2013, 13:05 Kaleidoscope views 4126
28 march 2013, 13:05 Kaleidoscope views 4126

Emigranţii moldoveni sînt ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă în propria ţară

Cetăţenii Republicii Moldova care au plecat la muncă în străiunătate sînt ajutaţi şi îndemnaţi să-şi găsească un loc de lucru în propria ţară. În acest sens, Uniunea Europeană a finanţat în ultimii ani mai multe proiecte, pentru a reduce consecinţele negative ale migraţiei. Efectele acestor proiecte au fost analizate astăzi în cadrul Clubului de presă al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, comunică MOLDPRES.

Proiectele de migraţie finanţate de UE sînt destinate atît persoanelor care lucrează peste hotarele ţării, cît şi familiilor acestora rămase acasă. Unul dintre aceste proiecte este „Susţinerea implementării componentei de migraţie şi dezvoltarea Parteneriatului pentru Mobilitate Moldova – UE”. Proiectul se va încheia în luna iunie a anului curent şi valoarea totală a acestuia este de circa două milioane de euro.

Antonio Polosa, şeful Misiunii Organizaţiei Mondiale a Migraţiei, a declarat la clubul de presă că în cadrul proiectului au fost deja implementate mai multe acţiuni, printre care: angajarea în cîmpul muncii a 40 de tineri care au absolvit o facultate în străinătate, acordarea granturilor pentru lansarea afacerilor, organizarea trainingurilor, oferirea serviciilor de consultanţă şi asistenţă pentru cetăţenii reîntorşi în ţară. Polosa a specificat că acest proiect va fi extins la anul şi în regiunea transnistreană.

Copiii şi familiile de emigranţi rămaşi în ţară sînt beneficiarii unui alt proiect finanţat de UE, cu o valoare similară celui anterior. Pe lîngă minimalizarea efectelor negative ale migraţiei asupra acestei categorii de persoane, proiectul mai are scopul de a fortifica capacităţile autorităţilor moldoveneşti de a menţine legătura cu emigranţii moldoveni.

La mijlocul anului trecut a mai fost lansat un proiect finanţat de UE, scopul căruia este de a promova mobilitatea legală între ţările UE şi Republica Moldova. Ca urmare a implementării acestuia, cetăţenii moldoveni vor fi informaţi despre căile legale de plecare în UE, dar şi despre oportunităţile ca la întoarcerea în ţară să se integreze pe piaţa muncii din Moldova sau să deschidă o afacere.

În timpul apropiat va mai fi lansat un proiect, care va fi axat pe valorificarea migraţiei în scopuri de dezvoltare a Republicii Moldova, notează MOLDPRES.

Keywords:

moldovenii , diaspora , munca , UE

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1890
Populația:
81 locuitori

Tolocăneşti este un sat din cadrul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Soroca și la 190 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 81 de oameni. Satul Tolocăneşti a fost menționat documentar în anul 1890.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.