24 march 2013, 09:36 Kaleidoscope views 6240
24 march 2013, 09:36 Kaleidoscope views 6240

Universul este cu 80 de milioane de ani mai bătrîn decît se credea


Foto: iop.org

Sonda spaţială Planck a Agenţiei Spaţiale Europene a relevat că Universul este mai bătrîn decît se credea pînă acum. De asemenea, cercetătorii au reuşit să creeze cu ajutorul acestei nave cea mai detaliată hartă a începutului Universului, potrivit AP.

Noua hartă reprezintă cea mai precisă imagine a Universului aşa cum arăta el la început. Culorile diferită reprezintă diferenţele de temperatură ale gazului fierbinte care a umplut universul la început, la cîteva sute de mii de ani după Big Bang, şi oferă indicii despre evenimentele ce au avut loc atunci cînd Universul avea vîrsta de o fracţiune de secundă. De asemenea, sonda Planck a confirmat şi teoria inflaţiei cosmice, care spune că Universul s-a extins într-o fracţiune de secundă şi a trecut de la o mărime subatomică la dimensiune actuală. Nava care a costat 900 de milioane de dolari a reuşit să capteze lumina emisă de Big Bang şi a determinat că Universul este cu 80 de milioane de ani mai bătrîn decît credeam pînă acum. Vîrsta lui ar fi de 13,81 miliarde de ani. Planck a mai demonstrat că rata de expansiune a Universului este mai mică decît se credea iniţial şi că există mai puţină materie întunecată decît speculau cercetătorii. Telescopul spaţial Planck a fost lansat în 2009 şi a cartografiat cerul şi a analizat „fosilele“ luminoase şi ecourile sonore provocate de Big Bang. Totul s-a făcut pe baza observării radiaţiilor din Cosmos. Harta ne prezintă aspectul universului la 380.000 de ani după ce acesta a luat naştere.

Universul conţine ceva mai multă materie decît se credea pînă acum, a demonstrat sonda Planck. O nouă măsurătoare precisă arată că materia constituie aproximativ 4,9% din totalul energiei din univers. Materia neagră constituie 26,98% din Univers. Aceasta nefiind vizibilă este percepută graţie influenţei sale gravitaţionale. Restul de 68.3% este sub forma energiei negre, un fenomen misterios despre care se crede că provoacă accelerarea expansiunii Universului. De asemenea, telescopul spaţial a demonstrat că nu există dovezi care să ateste existenţa unor particule noi de materie obişnuită, cum ar fi tipuri noi de neutrini, lucru postulat de anumite teorii.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769-1774
Populația:
1342 locuitori

Jura este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Jura este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Rîbnița și la 78 km de Chișinău. Populaţia satului Jura alcătuia 1342 de oameni în anul 2011. Satul Jura a fost menționat documentar între anii 1769-1774.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.