Foamea afectează memoria
Creierul este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din organism, dar ce se întîmplă dacă înduri foame, și e vorba despre supraviețuire? În acest caz, consumul de energie este redus, dar se poate presupune că creierul - din cauza importanței sale - nu este afectat, el oricum primește partea sa.
Dar experții de la Centrul National pentru Cercetare Științifică CNRS (Franța) au constatat că creierul, la fel ca alte organe, încearcă să reducă consumul de energie și încetinește în primul rînd procesele care consumă cel mai mult energie. Și prima victimă este memoria.
Cu toate acestea, nu toată memoria se deconectează atunci cînd organismul îndură foame. Se referă doar la acea parte care este responsabilă pentru amintirile neplăcute. Partea creierului care răspunde de amintirile plăcute nu este afectată de foame.
Cercetatorii au încercat să mențină în mod artificial activitatea neuronilor din creierul unor drozofile înfometate. S-a dovedit că neuronii activi reduc cu aproape o treime durata de viață a muștei. Ne putem imagina cît de mare este nevoia de energie a creierului, în general, și, în special, a proceselor de memorare. Oamenii de știință cred ca aceasta este o lege universală și că la alte animale care îndură foame, memoria la fel se deconectează.
Rezultatele au fost publicate în revista Science.
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1913
- Populația:
- 450 locuitori
Merenești este un sat din cadrul comunei Chițcani, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Căușeni și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 1989, populaţia satului constituia 450 de oameni. Satul Merenești a fost înființat în anul 1913.
Comments
(0)