10 previziuni șocante pentru anul 2013
Anul 2013 și-a deschis porțile pentru un început mai bun, dar după cum se vehiculează previziunile sînt mai sumbre decît ne putem închipui. Economistul şef al băncii daneze, Saxo Bank, Steen Jakobsen, a făcut publică lista cu previziunile pentru anul 2013, potrivit businesscover.ro.
1. Creșterea economică a Chinei va scădea, oprind și expansiunea industrială a Germaniei. Pe fondul scăderii prețurilor acțiunilor industriale și a alegeri din Germania în 2013, Guvernul Angelei Merkel ar putea accepta împărțirea datoriei Uniunii Europene. Acest lucru ar duce la scăderea indicelui DAX (indicele bursier al pieței germane de capital, reprezentat de cele mai mari 30 de companii tranzacționate la Bursa din Frankfurt – n.r.) ar putea ajunge la valoarea de 5000. Adică o scădere de 33%.
2. Cu pierderi anuale de miliarde de dolari și fără posibilități de creditare, Japonia ar putea naționaliza jucătorii majori din industrie, asemeni Guvernul SUA din perspectiva industriei auto
3. Vremea nefavorabilă din 2012 și cererea tot mai mare de combustibil bio va duce la creșterea prețului semințelor de soia cu 50%.
4. Aurul ar putea ajunge la 1.200 de dolari pe uncie, pe fondul revenirii economice a SUA și lipsei de cerere fizică de aur din partea Chinei și a Indiei
5. Producția energetică a SUA va continua să crească, stocurile interne de țiței ajungînd la un nivel record pentru ultimii 30 de ani. Pe de altă parte, exportul ar putea scădea dramatic – pragul de vînzare al țițeiului WTI coborînd la valoarea de 50 de dolari americani barilul.
6. Piața ar putea devini supra-poziționată față de slăbiciunea yenului, iar investitorii niponi ar repatria o parte din triliardele de dolari americani investiți peste hotare, din moment ce apetitul pentru risc se redeschide. Yenul ar putea devini cea mai puternică valută de pe glob, urmînd ca raportul dolar/yan să coboare pînă la 60,00.
7. Riscurile cu care se confruntă Uniunea Europeană s-ar putea reinflama. Acest lucru ar echivala cu reîndreptarea capitalurilor către Elveția, ceea ce va determina Banca Națională a Elveției și Guvernul elvețian să producă “desprinderea” monedei naționale de Euro pentru un timp. În consecință, cursul valutar euro-franc elevețian ar putea atinge un nou record de scădere, de 0,9500.
8. Hong Kong îşi desprinde moneda de dolarul SUA, anexîndu-l monedei chineze. Volatilitatea renimbi (moneda chineză -n.r.) ar crește, odată ce China și-ar lasă moneda să se miște mai liber, iar Hong Kong-ul ar putea devini un centru internațional major de tranzacționare valutară și cel mai important centru financiar de tranzacționare a renminbi.
9. Pe fondul tensiunilor sociale din Spania, sectorul public nu mai poate aplica alte măsuri de austeritate. În 2013, datoria Spaniei ar putea fi subcatalogată pînă la nivelul minim, ceea ce o va împinge să respingă politicile europene de tip “ne prefacem că facem”. Profiturile încep să crească odată cu subcatalogarea, iar default-ul începe să fie valorificat.
10. Politica “0% dobîndă” a Băncii Federale a SUA ar putea forța investitorii să evite veniturile fixe, determinîndu-i să aplice o reducere cu 10% a fondurilor investite în titluri pentru a le reinvesti în cea de acțiuni, ceea ce ar duce la creșterea capitalul de pe piața acțiunilor cu 30%. În consecință, piața americană ar putea cunoaște dobînzi mai mari.
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1720
- Populația:
- 244 locuitori
Budăi este un sat din cadrul comunei Ţipala, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Ialoveni și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 244 de oameni. Satul Budăi a fost menționat documentar în anul 1720.
Comments
(0)