23 december 2012, 11:50 Kaleidoscope views 5358
23 december 2012, 11:50 Kaleidoscope views 5358

Asistăm la schimbări climatice fără precedent

Atunci cînd în luna septembrie gheața în regiunea arctică s-a topit pînă la un nivel record,  comunitatea restrînsă a oamenilor de știință specializați în această problemă, a retrăit un șoc, scrie The Guardian.

A fost un fenomen fără precedent, deși condițiile meteorologice din regiunea arctică, în 2012 au fost cele mai obișnuite. Doar încălzirea pe scară largă a atmosferei ar putea fi responsabilă pentru aceasta, scrie John Vidal.

"Conform Organizației Meteorologice Mondiale, a fost doar unul din zecile de fenomene naturale de proporție în 2012, care a convins mulți oameni că extrema devine normă" - notează ziarele.

Cel mai spectaculos dintre acestea a fost, probabil, uraganul "Sandy". Dar cîteva săptămîni mai tîrziu, el probabil a fost depășit de taifunul "Bofa", scrie autorul.

Taifunurile sînt un fenomen comun în Filipine sau în Statele Unite, dar ultimele două catastrofe au depășit mult perioada obișnuită și acoperirea geografică.

Conform datelor oficiale ale Organizației Meteorologice Mondiale, primele 10 luni ale anului 2012 s-au pomenit pe locul nouă în clasamentul de căldură pentru toată durata observațiilor de la mijlocul secolului al XIX-lea, notează ziarul.

Potrivit fostului vicepresedinte american Al Gore, "fiecare seară  în știri ca și cum ai face un tur al apocalipsei".

Profunde schimbări au loc în biosfera Pămîntului. Schimbările climatice se întîmplă în prezent și vor continua, ca urmare a concentrației de gaze cu efect de seră în atmosferă.

Temerile legate de o schimbare tehnogenă a climei sînt alimentate de isterie. Cu toate acestea, o secetă fără precedent a cuprins în acest an regiuni ale SUA, Rusiei, Chinei, Braziliei și Australiei, iar Africa de Vest și Pakistanul au fost lovite de inundații grave.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1850
Populația:
28360 locuitori

Soroca este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Soroca. Amplasat  în nord-estul republicii, pe malul drept al Nistrului, oraşul Soroca este situat la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 28362 locuitori. Prima atestare documentară a Sorocii datează din 1499, data încheierii tratatului de pace moldo-polon, la care a fost prezent şi “Coste Posadnic, pîrcălab de Soroca”.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.