14 january 2020, 18:00 Kaleidoscope views 2350
Cum să întreții radiatoarele corect și să le prelungești viața? Ghidul utilizatorului
14 january 2020, 18:00 Kaleidoscope views 2350

Cum să întreții radiatoarele corect și să le prelungești viața? Ghidul utilizatorului

Zona geografică în care se află Moldova face ca sezonul de încălzire să dureze, în medie, câte 4 luni anual. De regulă, pentru o funcționare eficientă și un randament bun, caloriferele sistemului de încălzire necesită o înlocuire cam la fiecare 20-30 de ani. Cu toate acestea, în unele situații, bateriile pot funcționa o viață întreagă, iar în altele - acestea pot servi numai pentru 10-15 ani. Cauzele unei uzuri mai rapide poate fi selectarea greșită a echipamentului, funcționarea necorespunzătoare a sistemului sau neglijarea regulilor de exploatare ale acestora.

Dacă nu știi foarte clar cu să ai grijă de radiatoare sau, în general, nu știai că trebuie să iei vreo măsură pentru a le lungi viața, sfaturile următoare sunt pentru tine.

Factorii ce influențează uzarea radiatoarelor - la ce să atragi atenția

Orice tehnică necesită respectarea unor anumite reguli de îngrijire, pentru a-i prelungi durata de viață. Factorii de uzaj la care sunt expuse bateriile sunt legate de scopul echipamentului și de modul în care sunt utilizate. Ele, în primul rând, servesc pentru transmiterea căldurii agentului către consumator. Agentul în sistemele de încălzire este un lichid, a cărui temperatură poate ajunge la 95 de grade celsius, iar acesta este un mediu agresiv, ce acționează din interior.

Factorii exteriori care, la fel, afectează caloriferele, sunt umiditatea ridicată, substanțele cu care intră în contact suprafața externă și praful. Sigur, într-un apartament unde sunt respectate toate normele sanitare, aceste aspecte au o influență minimă, dar pe termen îndelungat acestea au un anumit impact, care trebuie minimizat.

Suprafața radiatorului poate fi protejată eficient. Cum?

Caloriferele moderne, în cele mai multe cazuri, sunt scoase în vânzare deja complet pregătite pentru exploatare. Unele exemplare mai vechi necesită periodic aplicarea unui strat protector. Ultima etapă în procesul modern de fabricare este vopsirea. Aceasta contează nu doar pentru un aspect estetic plăcut, dar și pentru că are un considerabil rol de protecție împotriva factorilor atmosferici. Chiar și o umiditate optimă pentru apartament provoacă, cu timpul, ruginirea elementelor din metal.

Caloriferele din fontă pot fi vopsite în condițiile de casă, fiind ușor de stilizat după interiorul odăii. Iată câteva reguli de vopsire a caloriferului, atunci când este cazul:

  1. Inițial, e necesar să elimini stratul existent de vopsea. Pentru a face acest lucru mai ușor, găsești în magazinele specializate soluții ce ajută la scoaterea vopselii fără să deterioreze suprafața caloriferului sau să modifice capacitatea de aderare a vopselei nou aplicate.
  2. Cu ajutorul unor materiale la îndemână, caloriferul este curățat de toate urmele de murdărie și uscat perfect.
  3. Pentru a îmbunătăți aderența suprafeței, aceasta trebuie degresată. La fel, trebuie să scoți toate urmele de rugină.
  4. Alege cu atenție materialul utilizat. De exemplu, vopseaua refractară, vopseaua acrilică specială este destinată special pentru elementele de încălzire. Vopseaua pe bază de apă nu este potrivită pentru acest scop! Într-un an, maxim doi suprafața va crăpa și se va decoji.
  5. În etapa finală, pentru consolidarea efectului, se va mai pune un strat de lac rezistent la temperaturile înalte. Optați doar pentru soluții ce rezistă eficient la temperaturile crescute - din fericire, acestea se găsesc ușor în orice magazin specializat.

Asigură-te că supapele de admisie funcționează corect și nu au defecte

Pentru o funcționare fără dileme, supapele de admisie trebuie să se afle în două poziții, fie complet deschise, fie complet închise. Prin reglarea acestora în alte moduri, caloriferul nu va funcționa corect și nu va ajuta la reglarea cantității de căldură în spațiul pe care este menit să-l încălzească.

În cazul în care ai observat o scurgere la nivelul supapelor, este absolut necesar să examinezi cu atenție zona. De multe ori problema poate apărea dacă piulițele nu sunt suficient de bine strânse. Acestea se situează la racordurile verticale și orizontale, și este suficient doar să le strângi cu ajutorul a două chei - una pentru a ține supapa, iar alta pentru a suci piulița. Dacă nu ești sigur că aceasta este problema, te temi de potențialele urmări sau nu ai instrumentele necesare, cel mai bine este să apelezi la serviciile unui instalator.

Aerisește caloriferele la timp

În afara sezonului de încălzire, în timpul primăverii și verii, sistemul de încălzire nu funcționează. În această perioadă există o mare probabilitate ca aerul să pătrundă în calorifer. Acest lucru duce la o încălzire ineficientă a locuinței ulterior, deoarece partea superioară a radiatorului va fi caldă, iar cea inferioară rece.

Problema poate fi rezolvată simplu și rapid. În preajma sezonului de încălzire caloriferele trebuie pregătite de o funcționare eficientă. În capătul superior se află aerisitorul, este suficient să-l rotești și să aștepți până iese aerul și începe să curgă apă fierbinte. Nu uita să ai un pahar la îndemână, pentru a nu vărsa apă pe podea.

Ai grijă ca aerisitorul să nu se blocheze

Importanța aerisitorului se face simțită nu doar atunci, când aerul intră în calorifer și împiedică pătrunderea aburului. Alți factori obstructivi precum depunerile de rugină, vopseaua și coroziunea pot și ele împiedica evacuarea aerului din sistem. Poți încerca să-l deblochezi, dacă depunerile sunt neglijabile, ori poți înlocui definitiv aerisitorul. Nu este o procedură complicată și nici o cheltuială mare, dar efectul este considerabil.

Caloriferul reprezintă o componentă esențială a sistemului de încălzire. Cel mai bine este să optezi pentru o evaluare periodică a sistemului, pentru a asigura o durată mai lungă de viață atât bateriilor, cât și centralei termice, și pentru a evita orice tip de probleme care pot apărea în timpul utilizării. Din momentul în care cumperi radiatoarele și pe întreaga perioadă de utilizare trebuie să ai grijă de acestea, iar ele vor sluji o perioadă lungă de timp.

 

Keywords:

incalzire , sfat

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1659
Populația:
2795 locuitori

Mitoc este un sat şi comună din raionul Orhei. Mitoc este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Orhei și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2795 de oameni. Satul Mitoc a fost menționat documentar în anul 1659.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.