10 february 2013, 10:48 Kaleidoscope views 7494
10 february 2013, 10:48 Kaleidoscope views 7494

Lumea îmbătrînește: în 2050 vor fi mai mulți pensionari decît copii


Foto: belta.by 

Un raport recent al Organizaţiei Naţiunilor Unite despre îmbătrînirea globală susţine că pînă în 2050, numărul bătrînilor va fi mai mare decît al copiilor. Astfel, în 2015 vom număra nu mai puțin de trei miliarde de bătrîni, relatează evz.ro.

„Îmbătrînirea populaţiei nu mai poate fi ignorată. La nivel global, numărul persoanelor în vîrstă creşte într-un ritm alarmant. Asta reflectă îmbunătăţirea nivelului de trai al societăţilor ”, declară Ban Ki-moon, secretar general ONU.

Această creştere se datorează cercetărilor medicale tot mai avansate, îmbunătăţirii legilor pentru pensionari şi prosperităţii economice. Totuşi, raportul le cere ţărilor să se pregătească pentru îngrijirea numărului tot mai mare de oamenii peste 60 de ani. Acest avertisment se aplică în special ţărilor dezvoltate, unde vor trăi peste 80% dintre oamenii bătrîni.

Deşi populaţia bătrînă se regăseşte într-un număr mai mare în ţările dezvoltate, ritmul de îmbătrînire este mai rapid în ţările în curs de dezvoltare, iar tranziţia de la populaţia tînără la cea bătrînă se va întîmpla curînd. Acest lucru va avea un impact major datorită timpului redus, dar şi nivelului scăzut al economiei, ce va avea de înfruntat multe provocări pentru a răspunde cererii noii populaţii.

Raportul mai adaugă şi că multe persoane în vîrstă sînt supuse mai des discriminării, abuzului şi violenţei. De asemenea, pune accent pe creşterea demenţei în rîndul populaţiei bătrîne. La nivel global, în 2010, numărul persoanelor care sufereau de demenţă era estimat la 35.6 milioane, număr ce va dubla la fiecare 20 de ani, ajungînd la 115 milioane în 2050.

Keywords:

om , lume , demografie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
17769
Populația:
1237 locuitori

Chetroşica Nouă este un sat şi comună din raionul Edineţ. Chetroşica Nouă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Chetroşica Nouă este situat la o distanță de 10 km de staţia de cale ferată Brătuşeni, la 25 km de oraşul Edineţ şi la 190 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1237 de oameni. Satul Chetroşica Nouă a fost întemeiat între anii 1776-1859.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.