22 june 2015, 14:32 Kaleidoscope views 18597
22 june 2015, 14:32 Kaleidoscope views 18597

Verile foarte fierbinți – efectul schimbărilor climatice


Foto: sfetcu.com 

Schimbările climatice determinate de activitatea umană sunt responsabile de înmulţirea verilor călduroase din ultima perioadă, iar situaţia este deja mai gravă se credea în urmă cu câteva decenii, avertizează James Hansen, directorul Institutului american Goddard de studii spaţiale, într-o amplă analiză realizată împreună cu colegii de la NASA și publicată în Washington Post.

Specialistul a declarat că previziunile privind încălzirea climatică se arată mai sumbre decît cele pe care le făcuse în 1988, în faţa Senatului Statelor Unite.

O analiză a temperaturilor din ultimele şase decenii, realizată de James Hansen şi colegii săi de la NASA, a scos la iveală că verile cu temperaturi extrem de călduroase s-au înmulţit alarmant în ultima perioadă.

Concluziile de acum se bazează pe observarea fenomenelor climatice şi a temperaturilor din ultima perioadă, adică nu pe previziuni precum cele din 1988, ci pe date reale. Hansen pune pe seama schimbării climatice canicula din 2003 din Europa, valul de căldură din Rusia din 2010 şi seceta de anul din Texas şi Oklahoma, avertizînd că fenomenele cu care ne-am putea confrunta pe viitor ar putea fi mult mai grave.

Pentru acest cercetator și echipa sa, analiza temperaturilor înregistrate la nivel planetar în cursul ultimilor șaizeci de ani, arată "o creștere alarmantă a frecvenței verilor extrem de calde".

Climatologul explică că "această analiză nu se bazează pe previziuni, ci pe observarea reală a fenomenelor meteorologice și a temperaturilor", de aceea "îngrijorarea nu este legată numai de viitor, ci chiar și de prezent".

"După ce datele vor fi adunate ăi analizate, în cîteva săptămîni, vom constata probabil că din aceeași cauză, SUA se confruntă anul acesta cu o vară nemaiîntîlnit de caldă", a adăugat cercetătorul.

 

Keywords:

vara , canicula , clima , Pamint , natura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1419 locuitori

Bocani este un sat şi comună din raionul Făleşti. Bocani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Fălești și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 1419 oameni. Satul Bocani a fost menționat documentar în anul 1620.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.