08 august 2014, 10:59 Kaleidoscope views 14899
08 august 2014, 10:59 Kaleidoscope views 14899

Încălzirea oceanului planetar se produce mai repede decît s-a estimat

Un nou studiu sugerează că temperatura oceanelor și nivelul apelor au crescut între 1961 și 2003 cu 50% mai mult decît se estimase de către raportul din 2007 al Panelului Internațional privind Schimbările Climatice, relatează upi.com.

Rezultatele sînt prezentate în ediția revistei Nature. O echipă internațională de cercetători a comparat modelele climatice cunoscute cu observații noi, mai precise, ce indică o creștere de 1,5 ml pe an a nivelului mărilor în intervalul 1961 – 2003. Aceasta echivalează cu o creștere de aproximativ 6,3 cm a nivelului apelor în acești 42 de ani.

Încălzirea oceanului și ratele expansiunii termale sînt cu peste 50% mai mari decît estimările pentru cei 300 m superiori ai oceanelor.

“Este un lucru de o deosebită importanță pentru susținătorii modelelor climatice pentru că demonstrează legăturile foarte strînse între rezultatele obținute din modele despre creșterile nivelului mărilor și încălzirea oceanelor și cele observate pe teren”, declară Peter Gleckler, climatolog în cadrul Lawrence Livermore National Laboratory.

Deși observațiile și modelele confirmă că încălzirile recente sînt mai mari în zonele superioare ale oceanului, există observații ample cu privire la încălziri la adîncimi mai mari de 700 de metri.

Rezultatele au fost comparate cu estimări recente ale altor factori ce contribuie la ridicarea nivelului mării, precum ghețarii, calotele glaciare, permafrostul. Cînd aceste șiruri independente de dovezi au fost analizate la un loc, datele descoperite au fost mai concludente decît cele din studiile anterioare.

Oceanele stochează peste 90% din căldură în sistemul climatic al Terrei și au rolul de amortizor temporar împotriva efectelor schimbărilor climatice.

“Acesta este doar vîrful icebergului, ca să zic așa” spune Gleckler. “Abilitatea noastră de a cuantifica incertitudini structurale în estimările bazate pe observații este de o importanță vitală. Acest studiu reprezintă un progres important”.

Keywords:

incalzire globala , clima , ocean

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1880
Populația:
450 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Plopi, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Cantemir și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 450 de locuitori. Satul Hîrtop a fost înființat în anul 1880.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.