19 july 2012, 10:00 Kaleidoscope views 13228
19 july 2012, 10:00 Kaleidoscope views 13228

Cele mai răspîndite zece limbi din lume

Informaţia cu privire la numărul de limbi de pe planeta noastră este foarte controversată, dar în conformitate cu unele date numărul lor ar depăși şase mii. Cu toate acestea, următoarele zece limbi sînt folosite de cel mai mare număr de oameni (în paranteze este prezentat numărul de persoane pentru care este limba maternă), scrie toptenz.net.

10. Limba germană (90 milioane oameni)

Limba germană este utilizată în principal în Germania, fiind limbă oficială acolo. Germana este, de asemenea, limba oficială în Austria, Liechtenstein şi Luxemburg; este una dintre limbile oficiale ale Belgiei (alături de flamandă şi franceză), una dintre cele patru limbi oficiale ale Elveţiei (alături de franceză, italiană şi retoromană), precum şi limba oficială a populaţiei din orasul italian Bolzano. În plus, este cunoscut faptul că în limba germană comunică grupuri mici de cetăţeni care trăiesc în Polonia, Danemarca, Ungaria şi Republica Cehă.

9. Limba japoneză (132 milioane oameni)

Cele mai multe dintre persoanele pentru care japoneza este limba maternă, ​​trăiesc în Japonia. Cu toate acestea, oameni pentru care limba japoneză este maternă, ​​sînt în Coreea, Statele Unite şi Europa.

8. Limba rusă (144 milioane oameni)

Marea majoritate a persoanelor pentru care rusa este limba maternă trăiesc în Federaţia Rusă. În plus, un număr mare de vorbitori de limbă rusă trăiesc în Belarus, Ucraina, Kazahstan şi alte foste republici sovietice.

7. Limba portugheză (178 milioane oameni)

Portugheza este limba oficială în Portugalia şi Brazilia, unde trăiesc marea majoritate a vorbitorilor acestei limbi. În plus, limba portugheză este oficială în Angola, Cabo Verde, Timorul de Est, Guineea-Bissau, Uruguay şi Argentina.

6. Limba bengaleză (181 milioane oameni)

Cele mai multe dintre persoanele care vorbesc în această limbă, trăiesc în Bangladesh, unde bengaleza este limba oficială. În plus, este vorbită de oamenii care trăiesc în statele indiene Bengalul de Vest, Tripura şi Assam. Această limbă este vorbită, de asemenea, de unii oameni care trăiesc în Europa, Statele Unite ale Americii şi chiar Arabia Saudită.

5. Limba arabă (221 milioane oameni)

Limba arabă este vorbită mai ales în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Este limba oficială în 26 de ţări din întreaga lume. Acesta este, de asemenea, vorbită în Israel. În plus, în Europa, ca şi în America de Nord, trăiesc o mulțime de oameni care vorbesc în limba arabă.

4. Limba hindi (242 milioane de oameni)

Hindi este limba oficială în India. Această limbă are multe dialecte, dar formele sale oficiale sînt aşa-numitele hindi standard şi urdu standard, care este limba oficială în Pakistan. În hindi şi urdu se vorbește în unele părţi din Europa şi America de Nord, unde se află în prezent un număr mare de imigranţi din India şi Pakistan.

3. Limba engleză (328 milioane de oameni)

În ciuda faptului că această limbă este originară din Insulele Britanice, cele mai multe persoane care vorbesc limba engleză locuiesc în Statele Unite (mai mult de 309 de milioane de cetăţeni vorbitori de limbă engleză). Limba engleză este vorbită în 53 de ţări din întreaga lume, unde este una dintre limbile oficiale. Printre aceste ţări se numără Canada, Africa de Sud, Jamaica, Noua Zeelandă, Australia şi, desigur, Regatul Unit. Limba engleză este vorbită, de asemenea, în multe ţări din Pacific, în timp ce în India, se consideră practic limbă oficială.

2. Limba spaniolă (329 milioane oameni)

Spaniola este una dintre cele mai larg vorbite limbi de pe planetă, i-a fost acordat statutul de limbă oficială în peste 20 de ţări din întreaga lume, în timp ce spaniola este oficială în aproape toate statele din America Latină, cu excepţia Braziliei, Belize etc. Un număr mare de oameni pentru care spaniola este limba lor maternă, ​​au imigrat în Statele Unite ale Americii.

1. Limba mandarină (845 milioane de oameni)

De fapt, acesta este un dialect al limbii chineze. Dialectul mandarin este cel mai răspîndit în China, fiind și limba oficială a Republicii Populare Chinneze şi a insulei Taiwan. Este, de asemenea, una dintre cele patru limbi oficiale ale Singapore. Fluxul mare de imigranţi din China şi Taiwan a condus la faptul că în dialectul mandarin al limbii chineze vorbesc mulţi oameni în Statele Unite şi Europa.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1850
Populația:
28360 locuitori

Soroca este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Soroca. Amplasat  în nord-estul republicii, pe malul drept al Nistrului, oraşul Soroca este situat la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 28362 locuitori. Prima atestare documentară a Sorocii datează din 1499, data încheierii tratatului de pace moldo-polon, la care a fost prezent şi “Coste Posadnic, pîrcălab de Soroca”.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.