17 july 2012, 12:40 Kaleidoscope views 7940
17 july 2012, 12:40 Kaleidoscope views 7940

Polii magnetici ai Pămîntului se inversează


Foto: tainy.net 

Pe baza cercetărilor efectuate de-a lungul anilor asupra sedimentelor de pe fundul oceanelor, oamenii de știință au constatat că inversarea polilor magnetici ai Pămîntului s-a produs în medie la 200.000 - 300.000 de ani, în ultimii 20 de milioane de ani.

Deși ultima inversare s-a petrecut acum 780.000 de ani, nu există nicio dovadă că o nouă schimbare a polarității ar avea loc în 2012.

Oamenii de știință susțin că acest cîmp magnetic al Pămîntului și-a schimbat polaritatea de mai multe ori, de-a lungul mileniilor, informează NASA.

Cu alte cuvinte, dacă ai fi trait acum aproximativ 800.000 de ani, acul busolei nu ar mai fi arătat nordul, ci sudul. Acest lucru este cauzat de faptul că o busolă magnetică este calibrată în funcție de polii Pămîntului.

Mulți teoreticieni au încercat să dramatizeze acest fenomen geologic natural și să sugereze că acesta ar duce la distrugerea Terrei. Dar chiar s-ar produce efecte catastrofale?

Răspunsul bazat pe descoperirile geologice, care ne arată că au existat sute de inversări ale polarității cîmpului magnetic al Pămîntului de-a lungul istoriei, pare a fi "nu".

Aceste inversări sînt o regulă și nu o excepție. Oamenii de știință estimează că s-au petrecut cel puțin cîteva sute de inversări, în ultimii trei miliarde de ani. Pămîntul a avut o inversare a polilor, la fiecare 200.000 - 300.000 de ani, în ultimii 20 de milioane de ani. De la ultima inversare a trecut de două ori mai mult timp, decît această medie.

Sedimentele luate de către oamenii de știință, de pe fundul oceanelor au arătat că există o legătură directă între activitatea cîmpului magnetic și fosilele descoperite. Ultima dată cînd polii Pamantului s-au inversat a fost acum aproximativ 780.000 de ani, fenomen denumit de către cercetători inversarea Brunhes-Matuyama.

Sedimentele oceanice din acea perioadă indică faptul că nu s-a produs nicio modificare în activitatea glaciară, pe baza cantității de izotopi de oxigen. Aceasta este o dovadă că o inversare de polaritate nu ar afecta axa de rotație a Terrei.

Polaritatea Pămîntului nu este o constantă. Polul nord magnetic s-a deplasat spre nord, cu mai mult de 1.100 kilometri, începînd din secolul al XIX-lea și pînă astazi. Acesta se mișcă mai repede, în prezent, cu aproximativ 64 de kilometri pe an, față de doar 16 kilometri, la începutul secolului al XX-lea.

Știința arată că inversarea polilor magnetici este - în termeni geologici - un eveniment obișnuit, care se întîmplă treptat, pe parcursul mileniilor. În timp ce condițiile care cauzează inversarea polarității nu sînt în totalitate predictibile – mișcarea polului nord și-ar putea schimba direcția.

Nu există niciun indiciu provenit din datele geologice că în 2012 ar putea avea loc sfîrșitul lumii din cauza inversării polilor Pămîntului.

 

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1667
Populația:
2295 locuitori

Marinici este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Heleşteni și Marinici. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Nisporeni și la 82 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2295 de oameni. Satul Marinici a fost menționat documentar în anul 1667.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.