17 july 2012, 10:30 Kaleidoscope views 6012
17 july 2012, 10:30 Kaleidoscope views 6012

Călătoria în spațiul cosmic încetineşte îmbătrînirea

Foto: unnatural.ru

Cercetătorii au descoperit că viermii care au petrecut timp în spaţiu au suferit schimbări genetice asociate unei vieţi mai lungi.

Un număr de viermi Caenorhabditis elegans au fost transportaţi pe Staţia Spaţială Internaţională în cadrul unei misiuni, fiind apoi returnaţi pe Terra pentru a fi studiaţi. Cercetătorii au descoperit că cinci gene ale viermilor prezentau o activitate mai redusă, iar studiile au arătat că atunci cînd aceste gene sînt suprimate în rîndul speciilor de pe Terra, viaţa acestora este prelungită, scrie compulenta.ru.

Nematodul C. elegans este unul dintre cele mai studiate animale de pe Pămînt. Viermii sînt purtaţi adesea în misiunile spaţiale pentru a studia efectele biologice produse de expunerea la condiţiile din spaţiu, pentru a anticipa provocările pe care le vor înfrunta oamenii care vor porni în explorări spaţiale. Viermii au supravieţuit inclusiv dezastrului navetei spaţiale Columbia în 2003.

Acum, cercetătorii de la Universitatea Nottingham şi de la un număr de universităţi japoneze au examinat viermii care au călătorit timp de 11 zile pînă la Staţia Spaţială Internaţională şi care au fost îngheţaţi odată cu revenirea pe Pămînt. În acelaşi timp, un grup de control de viermi a fost ţinut în viaţă pe Terra, aceştia fiind îngheţaţi în acelaşi timp. Viermii aveau o vîrstă înaintată în momentul îngheţării, de 2-3 săptămîni.

Cercetătorii au descoperit că muşchii viermilor care au călătorit în spaţiu prezentau cantităţi mai mici de proteine care se acumulează în muşchi pe măsură ce animalele îmbătrînesc. De asemenea, 5 gene erau inactivate în rîndul viermilor „călători”.

„Se pare că aceste gene reglează modul în care viermele percepe mediul şi semnalizează schimbările necesare în metabolism pentru adaptarea la mediu”, a explicat Dr. Nathaniel Szewczyk.

„Majoritatea dintre noi ştim că muşchii tind să se atrofieze în spaţiul cosmic. Aceste rezultate sugerează că acest lucru se petrece ca reacţie de adaptare, nefiind de fapt o reacţie patologică. Aşadar, deşi pare nefiresc, muşchii par să îmbătrînească mai încet în spaţiu decît pe Terra. Astfel, este posibil ca timpul petrecut în spaţiu să încetinească procesul de îmbătrînire”, a concluzionat expertul.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1492
Populația:
476 locuitori

Bursuc este un sat din cadrul comunei Japca, raionul Floreşti. Localitatea se află la o distanţă de 70 km de oraşul Florești şi la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 476 de oameni. Satul Bursuc a fost menționat documentar în anul 1492.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.