Călătoria în spațiul cosmic încetineşte îmbătrînirea
Foto: unnatural.ru |
Cercetătorii au descoperit că viermii care au petrecut timp în spaţiu au suferit schimbări genetice asociate unei vieţi mai lungi.
Un număr de viermi Caenorhabditis elegans au fost transportaţi pe Staţia Spaţială Internaţională în cadrul unei misiuni, fiind apoi returnaţi pe Terra pentru a fi studiaţi. Cercetătorii au descoperit că cinci gene ale viermilor prezentau o activitate mai redusă, iar studiile au arătat că atunci cînd aceste gene sînt suprimate în rîndul speciilor de pe Terra, viaţa acestora este prelungită, scrie compulenta.ru.
Nematodul C. elegans este unul dintre cele mai studiate animale de pe Pămînt. Viermii sînt purtaţi adesea în misiunile spaţiale pentru a studia efectele biologice produse de expunerea la condiţiile din spaţiu, pentru a anticipa provocările pe care le vor înfrunta oamenii care vor porni în explorări spaţiale. Viermii au supravieţuit inclusiv dezastrului navetei spaţiale Columbia în 2003.
Acum, cercetătorii de la Universitatea Nottingham şi de la un număr de universităţi japoneze au examinat viermii care au călătorit timp de 11 zile pînă la Staţia Spaţială Internaţională şi care au fost îngheţaţi odată cu revenirea pe Pămînt. În acelaşi timp, un grup de control de viermi a fost ţinut în viaţă pe Terra, aceştia fiind îngheţaţi în acelaşi timp. Viermii aveau o vîrstă înaintată în momentul îngheţării, de 2-3 săptămîni.
Cercetătorii au descoperit că muşchii viermilor care au călătorit în spaţiu prezentau cantităţi mai mici de proteine care se acumulează în muşchi pe măsură ce animalele îmbătrînesc. De asemenea, 5 gene erau inactivate în rîndul viermilor „călători”.
„Se pare că aceste gene reglează modul în care viermele percepe mediul şi semnalizează schimbările necesare în metabolism pentru adaptarea la mediu”, a explicat Dr. Nathaniel Szewczyk.
„Majoritatea dintre noi ştim că muşchii tind să se atrofieze în spaţiul cosmic. Aceste rezultate sugerează că acest lucru se petrece ca reacţie de adaptare, nefiind de fapt o reacţie patologică. Aşadar, deşi pare nefiresc, muşchii par să îmbătrînească mai încet în spaţiu decît pe Terra. Astfel, este posibil ca timpul petrecut în spaţiu să încetinească procesul de îmbătrînire”, a concluzionat expertul.
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XIX
- Populația:
- 30 locuitori
Grinăuți este stație de cale ferată din raionul Ocniţa, în componența comunei Dîngeni. Se află la distanța de 22 km de orașul Ocnița și la 231 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia localității constituia 30 de oameni. Stația de cale ferată Grinăuți a fost înființată la finele secolului XIX.
Comments
(0)