16 july 2012, 14:40 Kaleidoscope views 8210
16 july 2012, 14:40 Kaleidoscope views 8210

Experţi: Scăderea euro ar putea salva uniunea monetară europeană

Valoarea euro urmează de cîteva luni o traiectorie descendentă în raport cu dolarul /se apropie de pragul de 1,20/, în contextul preocupărilor legate de perspectivele economice ale zonei euro, însă în mod paradoxal această situaţie ar putea salva uniunea monetară, consideră unii specialişti ai Commerzbank, citați de AGERPRES.

Cursul euro a crescut pentru o scurtă perioadă de timp după anunţul liderilor europeni privind aplicarea pînă la sfărşitul anului a unui mecanism care să permită o recapitalizare directă a băncilor, în anumite condiţii, prin intermediul Fondului de ajutorare pentru stabilitate financiară /FESF/ şi al Mecanismului European de Stabilitate /MES/.

În faţa unor preocupări sporite privind sănătatea sectorului bancar în Spania, a economiei acestei ţări, dar şi a Italiei, moneda unică europeană s-a depreciat cu 4 puncte în raport cu dolarul american, ajungînd vineri la 1,2163 dolari, cel mai slab nivel de la 29 iunie 2010.

"Piaţa anticipează o cădere a euro sub pragul 1 euro=1,20 dolari", notează Kathleen Brooks, analist la Forex.com.

"Pare evident că un euro puternic devalorizat ar putea permite de fapt salvarea lui", susţin specialişti ai băncii americane de afaceri Merrill Lynch.

În opinia respectivilor experţi, o depreciere semnificativă a euro în raport cu dolarul ar permite compensarea unei mari părţi a pierderilor provocate de scăderea competitivităţii unor ţări precum Italia în comparaţie cu SUA, după crearea monedei unice europene.

În principal, devalorizarea euro ar permite consolidarea competitivităţii exporturilor în două din cele mai mari economii ale zonei euro: Germania şi Franţa - şi ceea ce ar fi un veritabil balon de oxigen pentru relansarea economică a ambelor ţări.

O scădere cu 10% a cursului de schimb al monedei europene unice în raport cu alte devize, nu doar cu dolarul, ar însemna de fapt o creştere economică de 0,7 puncte în zona euro.

Această posibilitate nu trebuie însă supraestimată, ţinînd cont de faptul că efectele într-o astfel de situaţie se resimt în cel puţin şase luni, a declarat Michel Martinez, economist şef pentru zona euro al Société Générale.

China, care a ajutat uniunea monetară după declanşarea crizei, în special prin achiziţionarea de euro pentru diversificarea rezervelor sale valutare, s-ar putea afla în imposibilitatea de a susţine această traiectorie din cauza unei diminuări a exportului chinez în ţări europene şi a încetinirii ritmului de creştere în cea de-a doua economie a planetei.

În concluzie, o depreciere a euro sub 1,15 dolari ar fi temporară, deoarece presiunile asupra monedei americane s-ar putea accentua, înaintea alegerilor prezidenţiale şi în contextul incertitudinii politice şi economice generată de acestea, conchide Kathleen Brooks.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1847
Populația:
2877 locuitori

Mărăndeni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Mărăndeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 17 km de orașul Fălești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2877 de oameni. Satul Mărăndeni a fost menționat documentar în anul 1847.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.