Nu permiteți tehnologiilor să vă conducă
Foto: mil-online.ru |
Cum ne influențează smartphone-urile viața? Nu există un răspuns univoc cu privire la influența pozitivă sau negativă pe care apariția de telefoane digitale și de smartphone-uri o exercită asupra oamenilor.
"În orice caz, este clar că acestea ne-au modificat în mod radical viața", afirmă sociologul american Sherry Turkle, într-un interviu acordat publicației germane Der Spiegel.
"Cu acest telefon mă simt confortabil: îl iau cu mine în pat și în general îl simt ca pe o parte din mine, iar pe mine însumi - ca pe un om-robot", astfel, în opinia expertei americane, consideră mulți oameni, în primul rînd reprezentanții noii generatii, cărora Turkle le-a luat interviu pentru cartea sa intitulată "Singurătate în comun".
În acest sens, profesorul american amintește despre o altă modificare, la fel de importantă, survenită în conștiința utilizatorilor contemporani de telefoane digitale: oamenii au început să scrie mai mult decît să discute.
Locul discuțiilor adevărate între oameni este luat din ce în ce mai des de comunicarea prin SMS, prin poșta electronică și prin programul-messenger. O asemenea comunicare permite reducerea contactelor personale și eludarea diverselor situații sociale, afirmă expertul, subliniind că smartphone-urile duc la o asemenea imagine a lumii în care omul devine un fel de singuratic: decide singur la ce, cui și cît să acorde atenție.
După părerea lui Turkle, acest lucru duce în mod inevitabil la un al treilea efect psihologic, pe care sociologul îl descrie astfel: "comunic, prin urmare exist".
Potrivit expertei, reprezentanții tinerii generații s-au dezobișnuit practic să rămînă unul la unul cu gîndurile lor. Ei simt o acută nevoie de a-și împărtăși ideile și gîndurile chiar în momentul apariției lor. Și, dacă în urmă cu doar cîțiva ani, o relatare conform căreia, de exemplu, "soțul și-a sunat soția de 15 ori pe zi" stîrnea nedumerire sau atesta o idee fixă sau probleme în familie, astăzi un asemenea schimb tumultos de SMS-uri constituie norma, subliniază Sherry Turkle.
"Nu voi afirma că un numar imens de oameni suferă de cine știe ce devieri psihologice, însă o tendință a cărei esență se reduce la nevoia de a comunica orice gînd sau sentiment ne obligă să vorbim despre semnele dezvoltării unui narcisism patologic", afirmă experta.
Sherry Turkle consideră extrem de periculos ca un smartphone să se transforme în "prieten". "Cu tot respectul față de progresul tehnologic, un smartphone este în primul rînd un aparat, care nu știe să empatizeze", afirmă Turkle.
"Îmi iubesc iPhone-ul și sînt încîntată de multe descoperiri în domeniul tehnologiilor informaționale. Utilizez Twitter (...) Cu toate acestea, oamenii nu trebuie să-și facă iluzii că o mașinărie va putea vreodată să aibă vreo contribuție notabilă la experiența noastră umană de viață", conchide sociologul american.
- В какие сроки в Румынии надеются присоединиться к Шенгену
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1756
- Populația:
- 2627 locuitori
Micăuţi este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gornoe și Micăuţi. Localitatea se află la distanța de 52 km de orașul Strășeni și la 25 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2627 oameni. Satul Micauți a fost menționat documentar în anul 1756.
Comments
(0)