|
Summit-ul G-20: Au fost oare îndreptățite așteptările?
A trecut mult timp de la încetarea Războiului Rece și lumea a început să se miște spre anumite forme de integrare. Însă relativul status quo geopolitic din lume nu a durat prea mult. Treptat lumea a început să alunece din nou spre confruntări și provocări politice radicale.
Mulți actori serioși ai jocului geopolitic mondial încalcă regulile de joc stabilite. Apar tendințe de confruntare și delimitare. Coliziunea dintre civilizații a devenit realitate. De aceea, summit-urile de genul celui argentinian G 20 au o importanță enormă, căci este vorba despre un for, în cadrul căruia statele cu diverse orientări politice și ideologice pot avea un dialog constructiv și pot ajunge la un numitor comun.
Cînd totul se duce de rîpă
În ultimii ani provocările destructive s-au îndesit prea mult, pentru a fi digerate de ordinea politică. Cea mai mare dintre ele – confruntarea dintre SUA și China, care s-a făcut simțită după accederea președintelui Donald Trump la putere. China și SUA s-au pomenit în pragul unui nou Război Rece, tensiunile din sfera comerțului au ocupat locul de frunte în relațiile celor două super-puteri ale contemporaneității. Ele înalță bariere comerciale tot mai puternice pe ambele țărmuri ale Oceanului Pacific, pun la bătaie reputația lor pe scena politică a lumii și soarta unor ramuri întregi, de la cea constructoare de mașini și de telefoane mobile pînă la agricultură. Ziarul american Wall Street Journal scrie în acest context: «Alunecarea celor două țări în această mlaștină nu era inevitabilă, chiar dacă tensiunile au durat mult timp. Cel mai probabil, toate au devenit posibile anul acesta, din vina conducătorilor de la Washington și Beijing, care manevrează și comit erori».
Alte provocări au fost divergențele dintre Rusia și Occident, precum și cea mai mare criză a UE, ce ține de Brexit-ul britanic. Totul se duce de rîpă și în viața politică a Franței. Dezordinile în masă clatină șubreda situație politică de aici, iar accederea la putere a lui Macron, care este protejatul clanului Rothschild, a acutizat contradicțiile din cea mai veche democrație a Europei. Publicația franceză Atlantico scrie în articolul «Vestele galbene», furie și dispreț»: «Vestele galbene» protestează de mai multe săptămîni contra deciziei autorităților de a majora prețurile la combustibil. Însă mulți observatori văd în demonstrațiile masive din Franța un indice al nemulțumirii populației de activitatea Guvernului Macron. În orice caz, un lucru este absolut sigur: autoritățile nu pot juca rolul de apărător al poporului».
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1704
- Populația:
- 794 locuitori
Isăicani este un sat din cadrul comunei Valea-Trestieni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Nisporeni și la 94 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 794 de oameni. Satul Isăicani a fost menționat documentar în anul 1704.
Comments
(0)