26 june 2014, 10:11 Kaleidoscope views 8206
26 june 2014, 10:11 Kaleidoscope views 8206

Ochelarii care "citesc" stări de spirit


Foto: innovationnewsdaily.com 

Tehnologia care stă la baza inventării acestor ochelari se axează pe premisa bio-evoluţionistă că vederea în culori a primatelor, potrivit unor cercetări în acest sens, ar fi apărut tocmai pentru a releva fluctuaţii în nivelul oxigenului din fluxul sangvin pentru a le permite animalelor să recepţioneze semnale comportamentale din aceste schimbări, potrivit innovationnewsdaily.com.

Capacitatea ochelarilor de a “citi” oamenii este dată de faptul că prin lentilele speciale pot percepe nivelul de oxigen din vasele de sînge aflate la suprafaţa pielii pentru a distinge starea de spirit a unei persoane. Compania 2AI Labs a dezvoltat perechea de ochelari numită O2Amps, care permite posesorului să facă acest lucru.

“Odată ce cineva înţelege legătura dintre vederea în culori şi fiziologia sîngelui, este posibil să fie dezvoltate filtre care să amplifice semnalele furnizate de lichidul vital”, a spus Mark Changizi, cercetător şi director al departamentului de Cogniţie Umană al firmei 2AI Labs.

Cercetătorul vede un potenţial enorm pentru aceşti ochelari în piaţa de larg consum dar mai cu seamă în medicină, securitate şi jocuri video. Modele de O2Amp sînt deja testate la două spitale unde fac să pară că venele pacienţilor strălucesc, relevînd sistemul vascular superficial, care se află sub piele.

Ochelarii pot ajuta personalul medical să găsească traume prin detectarea concentraţiei de hemoglobină de sub piele. Orice doctor sau asistentă medicală poate constata unde a survenit rănirea şi în ce loc este cea mai gravă.

Aplicaţiile din domeniul securităţii ar începe din aeroporturi, unde prin ochelarii O2Amp ar putea fi observată nervozitatea de pe faţa unei persoane suspicioase. Totuşi, mare parte a aplicaţiilor ar putea fi fructificate în viaţa socială a fiecăruia dintre noi.

Changizi are viziunea unui viitor în care ochelarii vor deveni indispensabili pentru a arăta starea de spirit a tuturor, pornind de la interviurile pentru joburi pînă la întîlnirile romantice sau relaţia cu partenerul de viaţă.

Keywords:

internet , tehnologie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1005 locuitori

Trifăuţi este un sat şi comună din raionul Soroca. Trifăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 20 km de orașul Soroca și la 158 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1005 oameni. Satul Trifăuţi a fost menționat documentar în anul 1620.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.