05 march 2012, 09:50 Kaleidoscope views 3344
05 march 2012, 09:50 Kaleidoscope views 3344

Performanța este determinată de gene

Care factori determină performanța în artă, sport sau studii: genetica sau mediul? Experţii se nasc sau devin?

Această problemă a preocupat cele mai strălucite minţi mai mult de un secol. Unii autori moderni cred că cu un anumit nivel de inteligenţă oricine poate atinge mari performanțe dacă va munci din greu. Cu toate acestea, psihologii, dr. David H. Hembrik de la Universitatea din Michigan și Dr. Elizabeth J. Mainz de la Southern Illinois University Edwardsville care au realizat un nou studiu, nu sunt de acord cu aceasta, transmite  psychcentral.com.

Ei cred că anumite sarcini, abilităţile de bază şi talentul, care sînt comune, stabile în timp, şi care, în esenţă, sînt ereditare, joacă un rol important în genialitate. Ele sînt baza talentului.

Cercetătorii au studiat volumul memoriei de lucru - capacitatea în acelaşi timp de a stoca şi procesa informația, care corelează cu succesul în mai multe sarcini cognitive, variind de la raţionamentul abstract pînă la studiul limbilor. Mulţi consideră memoria de lucru principala componentă a intelectului.

Intr-un experiment Hembrik şi Mainz au testat 57 de pianiști cu o mare  experienţă, pentru a citi notele unei lucrări necunoscute.

Practică într-adevăr contează, pentru că cei care au practicat, efectuau mai bine sarcina. Indiferent de practică, cantitatea de memorie de lucru a avut un rol important în succesul sarcinii.

Psihologii cred că volumul memoriei de lucru influențează asupra faptului cîte note putea anticipa  participantul  pe măsură ce interpreta.  

Indiferent de cît de mult vă străduiți, probabil ceea cu ce v-ați născut sau ați dezvoltat la începutul vieții îi deosebește pe cei mai buni de ceilalți. 

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
1501 locuitori

Mărineşti este un sat din cadrul comunei Sîngereii Noi, raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 0.57 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.11 km. Mărinești este situat la distanța de 19 km de orașul Sîngerei și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1501 oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1930.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.