05 may 2018, 12:50 Kaleidoscope views 13736
Imaginea călătoriei în jurul lumii „Bîti dobru” (Video)
05 may 2018, 12:50 Kaleidoscope views 13736

Imaginea călătoriei în jurul lumii „Bîti dobru” (Video)

Mulți oameni zboară cu avioane, nave, locomotive, pentru a călători într-o țară îndepărtată, de poveste. Cei norocoși cutreieră oceane pe iahturi cu prietenii. Însă ei văd diferit semnificația acestor excursii, calea de acasă și drumul spre casă.

Însă oaspetele nostru, al site-ului Noi.md, călătorul Ghenadi Șatov, a trecut de-a lungul anilor prin multe căutări pentru a înmulți binele din lume. De la el vom afla cum a călătorit în jurul lumii pe catamaranul Șaman.

- Gennadi, deja de cîteva luni navigați pe mare. Ce v-a dat acest lucru? Ce nivel calitativ nou al călătorului Gennadi Șatov l-ați dobîndit pînă acum?

- Am obișnuit să mă concentrez pe un vis, și nu pe miraje legate de ele, dar imposibil de atins. Acesta este nivelul meu calitativ nou pe care l-am dobîndit în momentul călătoriei. S-a manifestat anume acum. Pentru că în luna decembrie, cînd călătoria mea a început pentru mine, am intrat în proiect cu o pungă imensă de ipoteze și vise. De exemplu, prima iluzie a fost convingerea că o mulțime de oameni vor face coadă la catamaranul meu și noi vom selecta cea mai bună echipă. Adică am citit multă literatură de ficțiune, iar cu acest vis foarte frumos, am intrat în proiect. Dar s-a dovedit a fi totul altfel.

Eu presupuneam că sînt mulți oameni ca mine, cu rezultate mari ale muncii lor, gata să-și extindă conștiința pentru a întreprinde o călătorie pe ocean în jurul lumii. Nu contează pe un an sau pe o lună, dar vor dori să împartă visul meu cu mine în acest fel. S-a dovedit că nu am întîlnit atît de mulți cîți așteptam. Și de îndată ce mi-am dat seama că realitatea este foarte diferită de fanteziile mele, mi-am spus: fii puțin inert. Renunțarea la iluzii este renunțarea la supărare, la negări și multe alte pierderi de sine. Trebuie să fii ambițios, dar și să te reorientezi într-o direcție mai obiectivă. Lucrarea cu respingerea iluziilor s-a dovedit a fi o artă. Și ea îmbogățește. Nu poți să mergi orbește înainte. Este necesar să observi o confirmare sau o negare obiectivă a acțiunilor tale. Aceasta este pentru mine o calitate importantă a călătoriei mele. Iar transformările bruște, adică circumstanțele care se schimbă dramatic, cum ar fi examenele, ne testează la pricepere. Și ei am susținut examenul meu cu succes.

Astfel, fiind încrezător că călătoria mea nu poate fi întreruptă în niciun fel, mi-am dat brusc și la timp seama că e ziua a 85-a de ședere în zona Schengen. Și pentru a nu încălca regimul de vize, am zburat la Moscova a doua zi. Așa au fost distruse toate planurile mele pentru următoarele două săptămîni și au fost construite altele noi. Și am perceput această rarisimă cotitură cu mare bucurie și satisfacție. Capacitatea de a-ți construi viața într-un mod care, în cel mai rău caz, vei avea noroc, consider că aceasta este calificarea necesară a vieții. Și ea se bazează, bineînțeles, pe un număr mare de abilități mici.

- Și cum s-a reflectat acest lucru asupra filozofiei strategice a unui mod de viață rațional?

- Modul de viață bazat pe logică și rațiune are un dezavantaj – el este previzibil, plictisitor. Dacă vom crea viața numai din logică, atunci cu siguranță ne vom plictisi, pentru că totul este cunoscut în prealabil. Cum poate fi creată o viață cu adevărat invulnerabilă? Este necesar să facem o treime din viața noastră imprevizibilă. Așadar, trebuie să facem odihna spontană, această parte a vieții noastre care oferă hazard și nu aduce consecințe tragice. Noi, pe de o parte, satisfacem bucuria și voința noastră cu ajutorul ideilor, viselor și a tot ceea ce facem. Și nu știm care va fi adevărată. Și acest lucru nu trebuie verificat cu ajutorul meditației, ca de obicei, ci în spontaneitatea celor ce se întîmplă. În dezvoltarea strategică planificată a vieții noastre ar trebui să existe o anumită imprevizibilitate. Dar această imprevizibilitate trebuie să fie sigură și garantată.

- Unde ați virat în călătorie în noua dvs. stare calitativă?

- În primul rînd, am început să fac meditația Tao în alt mod și timp. Acest lucru este legat de noul regim de pe iaht și activitatea fizică, sarcinile cotidiene.

În al doilea rînd, a trebuit să renunț la iluzia că căpitanul angajat va elimina din responsabilitățile mele și mă va lasă să mă ocup cu filosofia strategică, să stau pe punte, să mă uit la stele și să contactez cu cosmosul. S-a dovedit că responsabilitatea și datoria față de acest proiect sînt complet diferite. N-am găsit un căpitan mai responsabil decît mine.

În al treilea rînd, mi-am întrerupt calea și acum am o mare oportunitate să îmi împărtășesc știrile cu voi, cu mediul meu din Chișinău, în condiții confortabile, ceea ce este important.

...Așadar, înaintea noastră se afla un alt om, care a învățat din iluziile sale – greșeli care nu se vor repeta niciodată în acest fel.

Source: ecology.md

Keywords:

calatorie , turism

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1659
Populația:
2867 locuitori

Ţînţăreni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ţînţăreni și Creţoaia. Satul Țînțăreni este situat la o distanță de 10 km de orașul Anenii Noi și la 33 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2867 de oameni. Prima atestare a satului Ţînţăreni a fost în 1659 (cu numele de Luțeni).

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.