04 february 2012, 09:56 Kaleidoscope views 3265
04 february 2012, 09:56 Kaleidoscope views 3265

Fizicienii dezvăluie Misterele Universului

Fizicieni de la Laboratorul Stanford Accelerator Center din Statele Unite au realizat un film, pe baza unor cercetări laborioase, care prezintă multe intre misterele Universului, de la apariția primelor stele pînă la existența materiei întunecate.

Filmul sintetizează rezultatele calculelor fizicienilor, care au folosit miliarde de biți de date, combinate cu teoriile cele mai recente din fizică, informează Message To Eagle.

Imaginile surprind voaluri diafane de gaz fluorescent și praf cosmic, ce se amestecă printre stelele care explodează, iar galaxiile se ciocnesc într-un dans spațial, înainte de a intra în coliziune.

"Am încercat să imaginăm trecutul - cum a ajuns Universul în stadiul actual", a spus Tom Abel, fizician la Universitatea Stanford.

Pentru a realiza un astfel de film e nevoie de o simulare numerică, un proces care implică o serie de calcule de fizică efectuate de un supercomputer ce determină compoziția, distribuția, temperatura și alte proprietăți ale materiei cosmice.

"Nu cu mult timp în urmă, ne-a luat săptămîni să producem o singură animație. Acum, cu ajutorul noilor computere și a softurilor din ziua de astăzi, putem face asta într-o singură zi", a declarat Abel.

Alte videoclipuri produse de KIPAC arată cum s-au format primele stele din Univers. Aceste prime obiecte luminoase din Univers străluceau de un million de ori mai puternic decît Soarele nostru, afirmă Abel.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
275 locuitori

Zarojeni este un sat din cadrul comunei Gura Căinarului, raionul FloreştiSatul Zarojeni este situat la distanța de 16 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 275 de oameni. Satul Zarojeni a fost întemeiat în anul 1911.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.