Norii cad pe Pămînt?
„Cerul a început să cadă pe Pămînt”, susţin oameni de ştiinţă, în baza observaţiilor făcute asupra înălţimii norilor, în perioada martie 2000 - februarie 2010, cu ajutorul satelitului NASA Terra, potrivit unui articol apărut în cel mai recent număr al revistei Geophisical Research Letters, citat de www.auckland.ac.nz.
În cazul în care observaţiile viitoare vor confirma această tendinţă de reducere a înălţimii norilor la nivel global, acest lucru ar putea avea implicaţii majore în planul schimbărilor climatice pe Pămînt, susţin cercetătorii.
Datele obţinute prin intermediul unui spectometru cu frecvenţă radio, capabil de măsurători multiunghiulare, de pe satelitul Terra, ce a fost lansat de NASA în 1999, relevă că înălţimea stratului de nori s-a redus în ultimul deceniu cu o medie de un procent, ceea ce echivalează cu o reducere de 30-40 de metri a înălţimii maxime a norilor.
Întrebarea de ce norii coboară tot mai jos rămîne o enigmă pentru experţi. „Nu cunoaştem motivele exacte care stau la originea reducerii înălţimii stratului de nori”, recunoaşte Roger Davies, meteorolog la Universitatea Auckland (Noua Zeelandă). În opinia sa, fenomenul ar putea să fie asociat cu modificările survenite în circulaţia aerului, datorită căreia se formează norii la mare altitudine.
Potrivit cercetătorilor, procesul formării norilor la altitudine joasă ar putea accelera răcirea considerabilă a suprafeţei planetei şi în acest mod ar putea să pună stavilă încălzirii globale. Cine ştie, poate această anomalie reprezintă o dovadă a fenomenului de autoreglementare a climei, mai remarcă ei.
- В какие сроки в Румынии надеются присоединиться к Шенгену
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1907
- Populația:
- 601 locuitori
Cîşla este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Şofranovca și Cîşla. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cantemir și la 153 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 601 oameni. Satul Cîșla a fost înființat în anul 1907.
Comments
(0)