19 march 2012, 12:27 Kaleidoscope views 3425
19 march 2012, 12:27 Kaleidoscope views 3425

Moldova va trece la ora de vara la 25 martie

Moldova va trece la ora de vara în comun cu celelalte ţări ale Europei în noaptea de duminică, 25 martie, comunică agenţia multimedia Novosti-Moldova.

Executînd recomandările Comisiei Economice Europene a ONU, la 2.00, ora locala, acele ceasornicelor vor fi mutate cu o ora inainte. Scopul acestei treceri este utilizarea maximală a luminii solare în perioada din aprilie pînă în octombrie.

În această noapte mută de asemenea acele ceasornicelor aproape un sfert din populaţia globului pămîntesc.

Trecerea la ora de vară se efectuează în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă – în ultima duminică a lui octombrie.

Pentru prima datăî sistemul orei de vară l-a propus în anul 1895 entomolul neozeelandez George Vernon Hudson. În anul 1905 antreprenorul britanic William Willett a observat faptul că locuitorii Londrei dorm, cînd soarele deja s-a ridicat. În anul 1907 el a publicat în unul din ziarele locale articolul “Cu privire la risipe de lumină de zi”, unde propunea să se treacă ora înainte cu 20 de minute în fiecare duminică a lunii aprilie şi înapoi în septembrie. Primele ţări, care au utilizat ideea lui Willett, au fost Germania şi aliaţii ei în Primul Război Mondial.

Potrivit unor surse, la data de astăzi, aproximativ 110 din 192 de state ale lumii, de la Canada şi pînă la Australia, trec de la o oră la alta.

Moldova pentru prima dată a trecut la noua oră în anul 1990.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
611 locuitori

Cogîlniceni este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul are o suprafaţă de circa 0.79 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.27 km. Cogîlniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Cogîlniceni este aşezat pe partea stîngă a rîuleţului Cogîlnic, de unde vine  şi numele localităţii. Cogîlniceni este situat la o distanţă de 25 km de oraşul Rerzina şi la 73 km de Chișinău.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.