03 september 2012, 11:05 Kaleidoscope views 3303
03 september 2012, 11:05 Kaleidoscope views 3303

Misiunea de 500 de milioane de dolari care va elucida un mister: a avut Pămîntul două Luni?

Două sonde ale NASA au fost trimise în jurul Lunii, pentru a încerca să afle mai multe informaţii despre trecutul satelitului nostru natural, scrie Daily Mail.

Cele două sonde, de mărimea unor maşini de spălat, orbitează în jurul Lunii şi măsoară gravitaţia acesteia, pentru a încerca să stabilească de ce satelitul nostru natural are forme de relief ciudate.

Misiunea NASA, numită GRAIL, costă 496 de milioane de dolari şi îi va ajuta pe cercetători să afle de ce există diferenţe atît de mari între cele două feţe ale Lunii. Cercetătorii speră să strîngă suficiente informaţii pentru a confirma sau a infirma teoria conform căreia Pămîntul a avut, la un moment dat, două Luni, care s-au ciocnit, astfel apărînd formaţiunile muntoase de pe faţa nevăzută a astrului.

Daily Mail scrie că, în ciuda aselenizărilor şi a misiunilor robotice pe suprafaţa Lunii, cercetătorii încă nu cunosc totul despre satelitul natural al Pămîntului, în special în ceea ce priveşte gravitaţia inegală a astrului. Cele două sonde vor petrece trei luni orbitînd la 56 de kilometri deasupra Lunii, iar cercetătorii vor observa diferenţele dintre măsurătorile celor două. Aceste date le vor permite specialiştilor să afirme ce se află sub munţii, craterele şi tuburile de lavă de pe suprafaţa Lunii, notează sursa.

Misiunea GRAIL va fi urmărită cu interes nu doar de specialiştii NASA, ci şi de elevii a peste 2.500 de şcoli de pe tot teritoriul SUA, care s-au înscris într-un program educaţional în urma căruia vor fi alese "cele mai frumoase peisaje lunare", scrie Daily Mail.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
30 locuitori

Grinăuți este stație de cale ferată din raionul Ocniţa, în componența comunei Dîngeni. Se află la distanța de 22 km de orașul Ocnița și la 231 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia localității constituia 30 de oameni. Stația de cale ferată Grinăuți a fost înființată la finele secolului XIX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.