Cele mai mari zece catastrofe naturale
Locul 1 - Cutremurul
În fiecare zi, au loc zeci de cutremure pe suprafața globului, dar, din fericire, puține din ele au consecințe grave. Cel mai grav cutremur consemnat de istorie a avut loc în anul 1556, în China unde, fără să existe zgîrie-nori au pierit 830.000 oameni.
Locul 2 - Tsunami
Fenomenul este un val uriaş, format în ocean ca urmare a unui cutremur. Cel mai mare val de acest fel, înregistrat vreodată, este consemnat în anul 1971, la Ishigaki în Japonia, unde valul ajunsese la 85 de metri, înaintînd cu o viteză de 700 km/h.
Locul 3 - Seceta
Biblia vorbeşte de o secetă care ar fi durat şapte ani la rînd, dar documentele istorice nu o confirmă. Cea mai lungă secetă consemnată de istorie a avut loc în regiunea Sahei, de la marginea Saharei şi a durat de la 1968 la 1973, producînd 250.000 victime omeneşti.
Locul 4 – Inundația
Tot cărțile sfinte vorbesc de cea mai veche inundație din istorie: potopul lui Noe. În timpurile moderne, cea mai devastatoare inundație a avut loc în Pakistan, în anul 2010, cînd peste 20 milioane de oameni au rămas fără hrană şi fără adăpost.
Locul 5 - Alunecările de teren
Alunecările de teren sînt specifice zonelor muntoase, cînd, urmare ploilor, se desprind, rostogolindu-se în vale, bucîți de rocă sau stîncă, inclusiv părți de padure. Cel mai mare număr de victime, urmare unei alunecări de teren, a fost înregistrtat în China anului 1920, cînd au pierit 180.000 de oameni.
Locul 6 – Erupția vulcanică
În prezent, Terra numără cel puțin 500 de vulcani activi şi alți 1 000 vulcani aflați în stare latentă. Cea mai impresionantă erupție a fost cea din anul 79 d. Hr. cînd vulcanul Vezuviu a acoperit cu lavă oraşul Pompei, devenind astăzi cel mai bine păstrat oraş al antichității. În epoca noastra, cea mai mare erupție a fost cea din 1815, la Tambora (Indonezia), cînd, urmare erupției şi a foametei care a urmat, s-au produs 92.000 de decese.
Locul 7 – Avalanşa
Cele mai multe victime ale avalanşelor s-au înregistrtat în timpul primului război mondial, cînd fenomenul era declanşat de zgomotul salvelor de artilerie, ucigînd trupele aflate în marş pe cărări de munte.
Locul 8 - Uraganul
Dimensiunea marilor uragane din trecut nu este consemnată de istorie. In timpurile moderne se citează dezastrul provocat în America de uraganul Katrina (august 2005), cînd au murit 1836 persoane şi s-au înregistrat pagube de 125 miliarde USD.
Locul 9 - Tornada
Este un fenomen meteorologic turbionar, care poate antrena curenți de aer atingînd pînă la 1.300 km pe ora. Este frecvent în partea centrală a Americii de Nord. Tornadele din anul 2011 au provocat un numar de 329 decese.
Locul 10 - Furtuna de nisip
Un vînt puternic poate ridica, de la sol, un strat de nisip pînă la 25 cm grosime, antrenîndu-l în spațiu. În timpurile recente, asemenea fenomene nu s-au produs la proporții catastrofale, dar istoricii citează cazul din anul 525 î.Hr. cînd stihia a provоcat moartea a 50.000 soldați persani din armata lui Cambyses al II-lea, fiul lui Cyrus cel Mare, care atacă Egiptul.
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Взрослые учат животных, а дети их просто любят (Фото)
- Более ста молодых людей приняли участие в Чистых играх в заповеднике Старый Оргеев ©
- Овес - эликсир жизни
- Женщина спасла льва до того, как он ушёл с этого мира и он трогательно попрощался с ней
- Хирурги разработали рецепт супа, чтобы пациенты худели перед операцией
- Всю жизнь я делал то, что велело сердце - Куклачев
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1640
- Populația:
- 916 locuitori
Ordăşei este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Ordăşei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 39 km de oraşul Teleneşti şi la 98 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 916 oameni. Satul Ordășei a fost menționat documentar în anul 1640.
Comments
(0)