07 january 2016, 15:45 Kaleidoscope views 8715
Călătoria moldovenilor pe bicicletă în Portugalia s-a încheiat cu brio (Foto)
07 january 2016, 15:45 Kaleidoscope views 8715

Călătoria moldovenilor pe bicicletă în Portugalia s-a încheiat cu brio (Foto)

Pentru că din copilărie sînt rebeli și aventurieri, pentru că vor să descopere lumea și să-i motiveze pe ceilalți să iasă din zona de confort și să se abată uneori de la rutina zilnică, doi frați Dragoș și Ștefan Rusu, originari din or. Bălți au pornit într-o mare aventură pe bicicletă cu scopul de a ajunge între 1 mai – 30 iunie la punctul extrem de Vest al continentului European – Cabo da Roca, Portugalia.

Au dat startul itinerarului la Chișinău și au pornit la drum. În tot acest răstimp au traversat 10 țări (Ucraina, Polonia, Germania, Olanda, Belgia, Elveția, Italia, Franța, Spania, Portugalia) parcurgînd aproximativ 6000 de km. Pe 29 iunie tinerii au ajuns la punctul extrem de Vest al continentului European – Cabo da Roca, acolo unde se termină pămîntul și începe marea. Obosiți, arși de soare și bătuți de vînt, dar ca niște învingători adevărați, au ajuns cu bine la destinație cu drapelul țării noastre mereu în față. Au fost așteptați de către Consulul Republicii Moldova în Portugalia Excelența Sa Valeriu Ostafii și de membri ai autorităților locale din Sintra, Portugalia, cărora li s-au alăturat și zecile de turiști care erau prin preajmă. Au fost aplaudați și felicitați pentru curajul de care au dat dovadă, iar Ambasadorul Moldovei la Lisabona le-a înmînat și două trofee bine-meritate. Cît de greu le-a fost să ducă la capăt acest proiect aflăm chiar de la ei în interviul de mai jos.

Cum v-a venit ideea să vă porniți într-o astfel de aventură?

Dragoș: Ideea a venit spontan. Venind odată de la plimbarea zilnică, îi spusem lui Ștefan: Imaginează-ți că am putea să prelungim călătoria nu pe o oră-două, cît ieșim noi în fiecare zi să facem sport, ci să mergem, spre exemplu, toată Europa pe bicicletă. La care el a răspuns: – Genial!!! Apoi au urmat pașii următori de vise, planuri spre realizare. Nu a fost greu să-l conving să mă însoțească. A fost nevoie de o scînteie.

Cît de greu fizic v-a fost pe durata itinerarului? Care au fost cele mai dificile momente prin care ați trecut?

Dragoș: A fost mai greu decît ne-am așteptat. Am prins și zile de frig, și de ploaie, și de caniculă – momente grele cînd te trezești dimineața și știi că ai astăzi iarăși de mers. Deasupra cortului auzi cum plouă și trebuie să ieși din pat direct în ploaie, să-ți faci mîncare, să strîngi, să te urci pe bicicletă și să mergi înainte. Aveam momente cînd ne trezeam dimineața și nu puteam îndoia picioarele, nu ne puteam mișca, dar fiecare dintre noi a înțeles ce are de înfruntat și a fost bine.

Ștefan: Marea majoritate a nopților am dormit în cort în zone de camping sau în aer liber, deoarece noi am vrut din start să facem ceva mai deosebit. Să te trezești dimineața de la cîntatul păsărilor sau de la murmurul izvorului e ceva deosebit de frumos.

A fost vreun moment cînd v-ați gîndit să renunțați?

Ștefan: Eu am avut un moment, chiar la început, în Ucraina. Mă dureau genunchii extraordinar de tare. Nu mă puteam ridica pe scări și, pe lîngă asta, după prima ploaie pe care am prins-o am făcut și o febră puternică. Atunci îmi era extraordinar de greu, dar mi-am zis că, atîta timp cît pot sta în picioare, o să merg pînă la capăt. A fost un moment greu care, dacă nu-l depășeam, ar fi trebuit să renunț. Bine că am găsit putere și am mers mai departe.

Dragoș: Ideea e că în momente de oboseală puternică și de alți factori nefavorabili împrejur, îți pot veni idei de genul: Dar pentru ce îmi trebuie mie toată chestia asta? De ce ar trebui să continui? Pentru ce depun eu atîta efort? Parcă te gîndești la confortul de-acasă... Dar, trece repede...

Cred că călătoria aceasta a fost o demonstrare a Eu-lui interior. A fost un test de tărie de caracter, un test de curaj, de atitudine că de fapt poți fi învingător, că poți trece peste toate.

Cît de costisitor financiar a fost acest parcurs?

Dragoș: A fost mult mai costisitor decît am crezut noi inițial. Toată această aventură ne-a costat aproximativ 6.000 de Euro. Ar fi putut costa mai puțin dacă depășeam aceste două luni – perioadă care ne-am propus să o parcurgem pînă la Cabo da Roca. Astfel am fi găsit soluții mai ieftine de inoptat pe drum.

Ștefan: De asemenea, noi am avut ca obiective obligatorii să cunoaștem din gastronomia fiecărei țări, dar asta nu înseamnă că noi mîncam în fiecare zi la restaurante.

Care țară v-a impresionat cel mai mult pînă în Portugalia?

Dragoș: Pentru noi a fost o surpriză Polonia. Noi ne așteptam să o găsim asemănătoare cu țările din fosta Uniune Sovietică, însă am fost mirați să vedem că acolo era mai ordine decît în Germania. Străzile curate, localitățile atît urbane cît și rurale erau frumoase, aranjate iar lumea civilizată.

Ștefan: În rest, toate țările ne-au părut foarte interesante. Fiecare are farmecul ei. Avantajul călătoriei noastre pe bicicletă a fost că am reușit să vedem fiecare țară așa cum e ea, autentică, nu conducînd pe autostradă, ci ciclînd prin orașe, prin sate, prin păduri, pe dealuri, pe văi, vorbind cu localnicii, etc. Portugalia, ca și Polonia, ne-a surprins. Ne-am așteptat să o vedem mai modestă, însă este o țară foarte frumoasă, cu casele vopsite interesant conform regiunii, cu palmieri pe marginea drumurilor. Civilizată.

Acum că ați încheiat aventura ca niște învingători adevărați, ce mesaj doriți să transmiteți tinerilor, publicului în general?

Ștefan: Eu aș dori ca oamenii să-și pună obiective mari în viață, pentru că mulți nu reușesc să facă lucruri mari, deoarece își pun obiective mici. Consider că nu trebuie să se sperie de planuri mărețe. Totul începe cu prima sută de metri. Restul e putere de voință și multă muncă.

Dragoș: Le sugerez celor ce vor să facă o asemenea călătorie, să nu aibă teamă. Chiar dacă este greu, e frumos și îți schimbă mult starea de spirit.

Sursa: ea.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1793
Populația:
1193 locuitori

Dzerjinscoe este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Dzerjinscoe este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Dubăsari și la 43 km de Chișinău. Populaţia satului Dzerjinscoe alcătuia 1193 oameni în anul 2011. Satul Dzerjinscoe a fost menționat documentar în anul 1793 cu denumirea Carantin.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.