30 june 2016, 15:30 Kaleidoscope views 5679
Care sînt avantajele și dezavantajele căminelor studențești
30 june 2016, 15:30 Kaleidoscope views 5679

Care sînt avantajele și dezavantajele căminelor studențești

Odată cu nebunia din termometre începe și învălmășeala admiterii la universități. Fie în Capitală sau peste hotarele țării, tot mai mulți tineri optează, sau sînt nevoiți să-și petreacă studenția în căminele universitare. Am decis să colectăm și să vă prezentăm care sînt aspectele pozitive și negative ale traiului la cămin.

Să vorbim despre avantaje:

1. „Cine dă azi petrecere?"
Unul din marele avantaje sînt chefurile, care, de regulă, țin pînă în zori. Dacă ești însetat (la propriu și la figurat) de socializare și petreceri, căminul poate fi alegerea perfectă. Pînă la următoarea mahmureală, desigur.

2. Căminul poate fi o sursă interminabilă de „tips"-uri, cărți, conspecte și fițuici
La capitolul ăsta, studenții din cămin au fost mereu în avantaj. Cu sutele de caiete și conspecte transmise din generație în generație, ei sînt „elita" torentului, întotdeauna super-mega-echipați cu subiectele pentru următoarele teste și examene.

3. „Și azi cine gătește?"
Gătitul împreună îți arată cît de solidari pot fi moldovenii cînd vine vorba de mîncare. Bucătăria unui cămin e ca oază imensă în care se îmbrățișează armonios sarmalele trimise de acasă, omleta arsă de colegul de jos, găina pîrlită de mama, experimentele culinare ale fetelor din camera de alături sau vinul bun de casă de la tata. Gordon Ramsay ar plînge cu singuranță într-un colț.

4. Curățenia de sîmbătă decurge mai eficient și mai rapid la cămin
Cînd cineva mătură, iar celălalt șterge praful de pe rafturi și cărți neexplorate încă de la începutul anului, actul de curățenie nu mai e același ritual plin de chin și sacrificii, care-ți irosea tocmai jumate din weekend.

5. Cu siguranță, viața la cămin e mai ieftină
Dacă vrei să colinzi tot soiul de terase, festivaluri și evenimente, va trebui să fii mai precaut cu fermoarul portofelului tău. De cele mai multe ori, bursa lunară sau banii trimiși de acasă nu sînt suficienți pentru un trai decent la chirie, unde prețurile abia de încep de la 100-200 euro. De aceea, căminul studențesc poate fi soluția perfectă pentru cei care-și țin banii la ciorap.

Cît despre dezavantaje, „cea mai faină parte a locuitului la cămin e mutatul la chirie":

1. Totul e captivant pînă la primul chef care nu te vizează
Să ai examen a doua zi dimineața și să auzi chiuitul unui majorat de la vecinii de sus e ceva firesc. Să adormi calm, fără tinctura de odolean alături, e o adevărată realizare. De obicei, puțini sînt cei care își pot împlini somnul la cămin.

2. Deși renovate, majoritatea căminelor dispun de condiții proaste
Adevărata tragedie a traiului la cămin sînt gunoaiele de la baie, chiuvetele defecte, murdăria din holuri sau gîndacii din odăi. Partea pozitivă e că, cel puțin, căutînd pe sub pat, îți poți face prietenași noi de specii diferite.

3. Colegii matinali.
Fiecare are un coleg pe care-l apucă dorul de aspirat pe la 5 dimineața, făcîndu-ne somnul mai dulce. Din cauza necorespunderii orelor de studii sau regimurilor diferite, mulți studenți rămîn decepționați de locuitul la cămin. Cu toate astea, trebuie să privim partea plină a paharului: asemenea situații nu fac decît să crească producția de dopuri de urechi.

4. Lipsa intimității
Intimitatea este un tabu în cadrul traiului la cămin. Cei care preferă solitudinea vor trebui să-și adune bani pentru gazdă, căci, experiența lor acolo nu va fi una de vis, nemaivorbind de serile romantice sau zilele gen „leave me alone".

5. „Cine mi-a furat tigaia cu cartofi?"
Cu siguranță, ieșind cu cineva care și-a trăit studenția la cămin, vei observa că porția lor de salată se va micșora direct proporțional cu cursul istorioarei povestite de tine. Furatul mîncării de pe aragaz sau a borcanelor cu răcituri din frigider e ceva frecvent, de aceea, fii sigur, pe lîngă specialitatea pe care o studiezi, ai putea fi și un detectiv de succes, la cîte investigații culinare va trebui să iei parte.

Source: diez.md

Keywords:

cămin , studenţi , sfat

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1915
Populația:
343 locuitori

Poiana este un sat din cadrul comunei Hincăuţi, raionul Edineţ. Satul este situat la o distanţă de 22 km de orașul Edineț și la 22 km de stația de cale ferată Rediul Mare. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 343 de oameni. Satul Poiana a fost întemeiat în anul 1915. La 1 km spre nord de satul Poiana se află parcul Hincăuți, fondat la începutul secolului XX, pe o suprafață de 27 ha.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.