|
Cutremur de 8,3 în Chile. A fost declanșată alerta de tsunami în Pacific
Cel puțin cinci persoane au fost ucise și alte zece rănite după un cutremur de 8,3 înregistrat miercuri seară în Chile. Un milion de persoane sunt evacuate.
Seismul, a cărui magnitudine a fost reevaluată la 8,3 de Institutul american de geologie (USGS), a lovit centrul și nordul țării din America de Sud, provocând panică în rândul populației și declanșând alerta de tsunami pe întreaga coastă, transmite Agerpres.
Marina chiliană a raportat valuri de până la patru metri și jumătate în apropierea portului Coquimbo, unde drumurile și casele au fost inundate.
Seismul s-a produs seara devreme, afectând capitala Santiago, cu peste 6 milioane de locuitori, fiind urmat de numeroase replici. El a fost resimțit până la Buenos Aires în Argentina, la o distanță de 1.400 km. Cea mai mare replică a avut magnitudinea de moment 7.
Cutremurul de pământ a fost înregistrat la ora locală 19.54 (22.54 GMT), la 36 km vest de orașul Canela Baja în regiunea Coquimbo (500 km nord de Santiago), la o adâncime de 11 km, a declarat Centrul seismologic național al Universității Chile.
Centrul seismologic național a evaluat inițial magnitudinea seismului la 7,2, în timp ce Institutul american de geologie (USGS) a făcut o evaluare inițială de 7,9.
O femeie a fost ucisă de prăbușirea unui perete într-o localitate din provincie, în timp ce o altă persoană a murit în capitală din cauza unui infarct.
Marina chiliană a lansat imediat un avertisment de tsunami pentru toate coastele acestei țări din America de Sud.
(VIDEO. Cum s-a simțit cutremurul într-un supermarket)
Provincia Choapa, din centrul țării, cea mai apropiată de epicentru, a fost declarată zonă de catastrofă și plasată sub conducerea armatei.
Numeroase replici au continuat să zguduie Chile după cutremurul inițial.
Au fost emise avertizări de tsunami pentru zone din America de Sud, Hawaii, California și Polinezia franceză, deși se așteaptă ca valurile generate să fie în general mici.
Centrul pentru monitorizare de tsunami în Pacific a emis alerte pentru valuri cuprinse într 0,3 și 1 metru pentru Japonia, Antarctica și mare parte a Pacificului de Sud, inclusiv Noua Zeelandă, Fiji, Tonga, Vanuatu și Insulele Solomon.
În Noua Zeelandă, autoritățile au cerut rezidenților de pe coasta de est să stea departe de apă și de zona de plajă, pentru că sunt de așteptat curenți neobișnuit de puternici și inundații impredictibile în zona litorală.
Martorii ocularii au relatat că mișcarea seismică a început ușor, apoi a devenit din ce în ce mai puternică.
În aprilie anul trecut, un cutremur cu magnitudinea de 8,2 a lovit nordul statului Chile. Șase oameni au murit atunci și un milion de persoane din regiunea Iquique au fost nevoite să-și părăsească locuințele.
La 27 februarie 2010, un cutremur cu magnitudinea 8,8 s-a produs în largul coastelor din regiunea chiliană Maule. A fost unul dintre cele mai puternice cutremure produse vreodată. 500 de oameni au murit, iar pagubele au fost estimate la 30 de miliarde de euro.
Chile, una dintre cele mai expuse țări la mișcările seismice - fiind situată pe Inelul de Foc al Pacificului - are o infrastructură care face față foarte bine cutremurelor, așa explicându-se și numărul relativ redus al victimelor în timpul unor astfel de fenomene de amploare.
Chile - scurtă fișă de țară
Cu aproape 200 de ani în urmă, Chile începea lupta pentru independenţă faţă de Spania, odată cu restul Americii Latine. Astăzi, Republica Chile este una din ţările cu cea mai stabilă economie, destul de puţin afectată de criza financiară.
Chile este o fâșie îngustă de pământ (până la 200 de kilometri) care se întinde însă pe 4.300 de kilometri. Această întindere în latitudine explică marea diversitate a climei și a vegetației. Nordul țării este deșertic, regiunea centrală din jurul capitalei beneficiază de un climat mediteranean, spre sud climatul devine umed și rece, iar sudul extrem are parte de o climă polară. Patagonia, Insula Paştelui, deşertul Atacama - pe toate le putem găsi în Chile, împreună cu sute de vulcani, printre care câţiva încă activi. Suprafaţa ţării este de trei ori cât a României, dar populaţia, mai mică decât a ţării noastre, în jur de 18 milioane de locuitori (locul 62 în lume).
Ţara de la antipozi este a treia din lume la producţia de cupru şi cel mai mare exportator de somon.
Însă dincolo de natură şi performanţe economice, Chile este cunoscut şi pentru perioada dictaturii militare, care a durat 17 ani. În 1973, generalul Augusto Pinochet l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Salvador Allende. În cursul perioadei care a urmat, trei mii de oameni au fost executaţi sau au dispărut. În paralel cu aceasta, economia a fost stabilizată, iar locuitorii au cunoscut o creştere spectaculoasă a nivelului de trai. Din această cauză, personalitatea generalului Pinochet, decedat în 2006, este pînă astăzi controversată în Chile.
Din 1990, presedinţii ţării au fost aleşi democratic. În prezent, țara este condusă de socialista Michelle Bachelet, realeasă în aprilie anul trecut, după ce a mai ocupat această funcție între 2006 și 2010, devenind astfel prima femeie președinte din istoria țării.
#UPDATE 5 confirmed dead after #Chile M8.3 #earthquake. Waves of up to 4.5 meters hit coastal towns pic.twitter.com/JuzfPlasDp
— CCTVNEWS (@cctvnews) 17 сентября 2015
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XIX
- Populația:
- 90 locuitori
Alexandrovca este un sat din cadrul comunei Crasnîi Octeabri din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Camenca și la 175 km de Chișinău. Populaţia satului Alexandrovca alcătuia 90 de oameni în anul 2012. Satul Alexandrovca a fost întemeiat la mijlocul secolului XIX.
Comments
(0)