27 june 2014, 14:38 Kaleidoscope views 11497
Fenomen rar pe cerul României! Ce au descoperit astronomii de la Observatorul din Bîrlad (VIDEO)
Photo: jurnalul.ro
27 june 2014, 14:38 Kaleidoscope views 11497

Fenomen rar pe cerul României! Ce au descoperit astronomii de la Observatorul din Bîrlad (VIDEO)

Recent, echipa de la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pîrvan" din Bîrlad, judeţul Vaslui, şi Astroclubul "Perseus" Bîrlad a reuşit sã surprindã de pe teritoriul României o cometă mai putin obisnuitã, relatează Agerpres. Iniţial acest obiect era un asteroid cu numele 2013 UQ4, iar ulterior astronomii au descoperit cã a devenit o cometã C/2013 UQ4 (Catalina).

„Descoperirea a fost fãcutã pe 23 octombrie 2013, la Observatorul Astronomic Catalina Sky Survey din Arizona, SUA. Astronomii au constatat cã asteroidul studiat de ei s-a transformat într-o cometã, fenomen mai putin obisnuit, dar nu iesit din comun. Se pare cã un anumit tip de asteroizi ce contin foarte multã gheatã si gaze, pot sã devinã comete în momentul cînd acestia se apropie de Soare. Acest obiect va deveni destul de strãlucitor si va fi vizibil chiar si vizual prin telescoape modeste la finalul lunii iunie si începutul lunii iulie", a precizat într-un comunicat Ciprian Vîntdevarã, muzeograf la Planetariu si Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pîrvan" Bîrlad si coordonator al Astroclubului „Perseus" din Bîrlad.

Source: jurnalul.ro

Keywords:

fenomen , cometa , Romania , cosmos , Astronomie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
2655 locuitori

Slobozia-Duşca este un sat şi comună din raionul Criuleni. Slobozia-Duşca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Criuleni și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2655 de oameni. Satul Slobozia-Duşca a fost menționat documentar în anul 1618 cu denumirea Caliceni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.