03 october 2014, 14:19 Kaleidoscope views 6251
Oamenii de știință au alcătuit harta schimbărilor climatice pe teritoriul Europei
Photo: informing.ru
03 october 2014, 14:19 Kaleidoscope views 6251

Oamenii de știință au alcătuit harta schimbărilor climatice pe teritoriul Europei

Odată cu schimbările climatice din ultima jumătate de secol, temperaturile diurne și nocturne în diferite părți ale Europei cresc în mod inegal - în unele locuri ele nu au suferit schimbări, iar undeva de patru ori întrec temperatura medie globală, afirmă oamenii de știință într-o lucrare publicată în revista Environmental Research Letters.

Oamenii de știință au analizat datele referitoare la temperaturile pe timp de noapte și de zi în regiunile din Europa începînd cu anul 1950 și au constatat că peste tot modelul creșterii lor a fost diferit.

De exemplu, în "banda" de la Canalul Mînecii la Danemarca cel mai mult au crescut temperaturile extreme în 5 % din cele mai fierbinți zile de vară - în unele locuri au adăugat mai mult de două grade Celsius. La sud, în Franța și Germania, prin contrast, au crescut semnificativ anume temperaturile medii. În estul Spaniei și în partea centrală a Italiei aproape uniform s-au "încălzit" toate zilele, în timp ce în cea mai mare parte a Europei temperaturile sub nivelurile medii au crescut mai lent.

Încălzirea va provoca dezastre naturale (taifunuri, uragane, inundații, secete si furtuni), provocînd anual daune agriculturii țărilor, uneori exprimate în cifre cu șase zerouri.

Autorii subliniază că studiul lor demonstreaza neuniformitatea schimbărilor climatice în regiunile europene – în unele zone temperaturile medii nu s-au schimbat deloc din 1950 pînă în prezent.

Source: informing.ru

Keywords:

clima , Europa , harta

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
261 locuitori

Bodeni este un sat din cadrul comunei Rotari din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Camenca și la 152 km de Chișinău. Populaţia satului Bodeni alcătuia 261 de oameni în anul 2004. Satul Bodeni a fost întemeiat în anul 1924.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.