Go to section: Music
29 february 2020, 10:00 Music views 6423
Moldovision
29 february 2020, 10:00 Music views 6423

Moldovision

La 29 februarie va avea loc finala națională, unde va fi identificat învingătorul care va reprezenta Republica Moldova la "Eurovision", în Rotterdam, la mijlocul lunii mai. Pentru participare la concursul local s-au înscris 34 interpreți, dintre care juriul a selectat și admis în finală 20. Anul acesta, ca și în cei precedenți, nu s-a trecut fără scandaluri. Jurnalista Noi.md a încercat să clarifice ce se întîmplă cu această prestigioasă competiție muzicală la nivel european și național, de ce an de an avem scandaluri privind transparența selectării și a votului prin sms, merită oare juriul să fie bănuit de parțialitate?

A intervenit politicul

Întotdeauna se considera că sportul și cultura trebuie să fie în afara politicului și să servească drept factor unificator al oamenilor și statelor. Desigur, anume în acest scop au fost lansate numeroase concursuri și festivaluri, inclusiv "Eurovision", care a debutat în anul 1956. Acest show muzical a fost creat nu doar pentru a distra spectatorii, dar și pentru a contribui la unirea țărilor europene. Însă în scurt timp în acest concurs a apărut și s-a stabilit definitiv politica.

Astfel, în 1969, Austria a refuzat să-și delege reprezentantul la Madrid, unde se desfășura "Eurovision", pe motiv că "condamnă dictatura Franco". În anul 1978, în centrul conflictului s-a pomenit Iordania, care este membră a Uniunii Europene și deci avea dreptul să participe la acest concurs muzical. În această țară nu a fost transmisă prestația interpretului din Israel, fragmentul fiind acoperit cu imaginea unui buchet de flori. Iar în clipa în care, la numărarea voturilor, a devenit clar că israelianul este învingător, televiziunea națională iordaniană a întrerupt transmisiunea concursului muzical.

Acum niște ani, capitala "Eurovision" fiind Kievul, din cauza relațiilor tensionate dintre Federația Rusă și Ucraina s-a declanșat un scandal privind participarea interpretei cu necesități speciale Iulia Samoilova. Atunci partea ucraineană a decis să interzică interpretei din Rusia intrarea pe teritoriul Ucrainei pe motiv că anterior ea "a vizitat ilegal Crimeea".

În acest an, boicot pentru "Eurovision" a declarat Ungaria, care a hotărît să-și exprime în acest fel protestul față de propaganda activă a iubirii unisexuale. Reprezentanții instituției de radio și televiziune a Ungariei au confirmat, în comentariul pentru mass-media, că "decizia a fost luată pe fundalul creșterii retoricii homofobe în Ungaria, unde premierul Victor Orban a lansat politica "familia este prioritară", în scopul sprijinirii familiilor tradiționale și a sporirii natalității.

Componenta politică se vede și în timpul televotingului. Pentru fanii „Eurovision" este foarte supărătoare votarea teritorială la evaluarea interpreților. Adesea țările vecine își acordă reciproc numărul maxim de puncte, indiferent de faptul cum a evoluat concurentul în scenă. Cînd Ucraina și Rusia erau prietene, de cele mai multe ori juriile naționale ale acestor țări își atribuiau reciproc cele 12 puncte maxime. După evenimentele ucrainene din 2014, aceste două țări-vecine nu sînt la fel de generoase la acordarea punctajului maxim, dar totuși își mai adaugă, reciproc, niște puncte - în amintirea fostei prietenii.

Experții au observat că Armenia și Azerbaidjan, care an de an urmăresc atent acest concurs muzical, demult nu se mai susțin reciproc prin acordarea punctajului maxim, din cauza conflictului din Nagorno-Karabah. În anul 2012 Armenia chiar a refuzat să participe la "Eurovision", deoarece gazda concursului era Azerbaidjan.

Specialiștii britanici, care au studiat situația, au ajuns la concluzia că printre numeroasele țări există totuși și unele nepărtinitoare – Germania, Israel, Monaco, Portugalia, Franța și Elveția.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

Eurovision , muzica

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1748
Populația:
762 locuitori

Constantinovca este un sat din cadrul comunei Pervomaisc, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Căușeni și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 762 de oameni. Satul Constantinovca a fost menționat documentar în anul 1748.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.