Go to section: Music
29 january 2014, 11:23 Music views 8721
Studenții de la Academia de Muzică au ocazia să studieze la orgă
Photo: tv7.md
29 january 2014, 11:23 Music views 8721

Studenții de la Academia de Muzică au ocazia să studieze la orgă

Premieră pentru studenții de la Academia de Muzică. Aceștia au ocazia să studieze un nou instrument muzical - orga. Potrivit rectorului, cel mai probabil noua disciplină va fie introdusă anul viitor, cînd se vor forma și noi grupe. Între timp, lecțiile sunt frecventate de un singur discipol care este și fiul Anei Strezeva, unica organistă din Moldova.   

De-a lungul timpului doar Olga Babadjanova, Marina Zagorskaia și Ana Strezeva au stat la pupitrul intrumentului amplasat deja de 35 de ani la Sala Cu Orgă. În prezent, Ana Strezeva este singura care mai încîntă publicul.

Din acest an, însă, orga ar putea deveni o atracție nu doar pentru spectatori ci și pentru tinerii muzicieni. În premieră, Academia de Muzică a reușit să găsească suficienți bani și să aducă acasă un instrument electronic pentru studii.

Victoria Melnic, Rector, Academia De Muzică: «Deci în Chișinău o școală și o clasă de orgă nu a existat, din simplul motiv că nu a existat nici o orgă în instituțiile de învățămînt superior. În acest an, grației resurselor financiare destinate pentru procurarea instrumentelor ne-am gîndit să deschidem în sfîrșit și o clasă de orgă».

Instrumentul a costat 200 mii de lei, iar potrivit rectorului în scurt timp studentii se vor putea înscrie la lecții. Deocamdată acestea sunt frecventate de un singur discipol care este și fiul Anei Strezeva.

Ana Strezeva, Organistă: «Trebuie să poți cînta cu picioarele, dar și cu mîinele în acelaș timp, exact cum procedează șoferul cînd conduce».

Grație melodicității divine pe care o reproduce, în Europa, orgile se folosesc în special, în bisericele ortodoxe catolice și protestante. Tatăl muzicii de orgă se consideră Johann Sebastian Bach.

Source: tv7.md

Keywords:

studii , muzica , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
1155 locuitori

Hînceşti este un sat şi comună din raionul Făleşti. Hînceşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 20 km de orașul Fălești și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1155 de oameni. Satul Hînceşti a fost menționat documentar în anul 1803.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.