09 january 2013, 13:13 Celebrities views 10575
09 january 2013, 13:13 Celebrities views 10575

Monumentul lui Grigore Vieru a fost inaugurat la mormîntul poetului


Foto: trm.md

Un monument funerar al lui Grigore Vieru a fost inaugurat astăzi la mormîntul poetului din Cimitirul Central de pe strada Armenească din capitală. Evenimentul a avut loc în contextul marcării sărbătorii Naţionale ”Limba noastră”, transmite MOLDPRES.

Monumentul a fost dezvelit de membrii familiei marelui poet. După inaugurare, la monument au fost depuse flori de către un grup de copii, de Premierul Iurie Leancă, de şeful statului, Nicole Timofti. La eveniment au mai fost prezenţi oameni de cultură, demnitari şi admiratori ai creaţiei poetului.

Călin Vieru, fiul regretatului poet, a declarat că soarta acestui monument, de fapt, ca şi viaţa poetului, a fost foarte chinuită. “De un an şi jumătate monumentul este gata, prăfuindu-se prin depozite. Compoziţia arhitectural-monumentală iniţial a fost cu totul alta. Din cauza lipsei de spaţiu, probabil, am fost nevoiţi să o modificăm”, a spus Călin Vieru.

Premierul Iurie Leancă a apreciat faptul că monumental lui Grigore Vieru a fost inaugurat de Ziua Limbii Noastre. “Nimeni nu se asociază mai mult cu Limba română decît cel care a luptat pentru adevăr - Grigore Vieru”, a precizat Prim-ministrul.

Monumentul este din bronz, are trei metri şi cîntăreşte aproximativ o tonă. Acesta a fost executat de sculptorul Constantin Constantinov. Pentru edificarea monumentului au fost cheltuite peste 1,5 milioane de lei, notează MOLDPRES.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1815
Populația:
340 locuitori

Ialpug este un sat din cadrul comunei Hîrtop, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Cimișlia și la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 340 de oameni. Satul Ialpug a fost menționat documentar în anul 1815.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.