|
Paul Gamurari, maestru în artă: "De multe ori, muzicienii din Moldova sînt lăsați să-și procure și să-și întrețină propriile lor instrumente"
Nu a rămas mult pînă cînd instituțiile de învățămînt superior din Moldova își vor deschide ușile pentru noi tineri, care vor aplica la diverse universități și specialități. Printre acestea se numără și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.
Academia de Muzică, Teatru si Arte Plastice (AMTAP) – instituția, la care vin anual cei dornici de a deveni parte a lumii artistice, le oferă acestor tineri și tinere șansa de a-și realiza acest vis. Pe lîngă entuziasm, dăruire, abnegație și îndrumare profesionistă, în procesul de instruire și, ulterior, de muncă, apar și o serie de provocări. Anume aceste aspecte au fost abordate în cadrul unui interviu realizat de Noi.md cu Paul Gamurari, prim-prorector pentru activitate didactică, asigurarea calității și internaționalizare la AMTAP, Maestru în Artă, președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova, Doctor, Conferențiar universitar.
-Poate voi începe cu o întrebare clișeizată, dar risc totuși: prin ce se deosebesc tinerii, care vin astăzi la Academie, de cei, de exemplu, care aplicau cu 10-15 ani în urmă?
Globalizarea a adus lumea mai aproape, iar viitorii artiști sînt conștienți de oportunitățile pe care le oferă conexiunile acestui proces. Ei își doresc studii care să le ofere cunoștințe și abilități relevante în contextul unei piețe de muncă globale, care să le permită să se afirme oriunde în lume. De asemenea, este evident că tinerii de acum sînt mult mai conștienți de propriile lor obiective și aspirații. Nu mai sînt mulțumiți doar cu obținerea unei diplome, ci caută studii care să le ofere un avantaj competitiv pe piața muncii și o șansă reală de afirmare în domeniul artistic.
Pragmatismul este, de asemenea, o trăsătură distinctivă a tinerilor de azi. Aceștea sînt mult mai interesați de aplicabilitatea practică a cunoștințelor și abilităților pe care le dobîndesc în timpul studiilor universitare. Astfel, ei caută profesori care să fie bine informați, interesați de perfecționări sistematice, la curent cu ultimele tendințe și tehnologii din domeniul ales, capabili să le ofere o educație relevantă și utilă pentru viitorul lor profesional. Studenții de azi caută modele și pedagogi care să îi inspire și să îi ghideze pe calea către succes. Profesorii carismatici și bine informați sînt apreciați pentru capacitatea lor de a comunica, de a motiva și de a inspira tinerii prin prisma experienței ce o dețin, cît a cunoștințelor actualizate.
-Ce îi inspiră pe tinerii, care aplică pentru profesiile, de exemplu, de actor, dirijor, coregraf, regizor, scenograf și altele? Cu ce gînduri vin, ce așteptări au?
Mulți sînt atrași de posibilitatea de a-și exprima creativitatea într-un mod care să-i conecteze cu publicul. În plus, modelele și personalitățile din domeniul artistic joacă un rol semnificativ în acest așa-zis proces de inspirație. A admira și a urmări carierele unor actori, pictori, coregrafi, muzicieni, compozitori faimoși, dramaturgi, scenariști sau regizori premiați stimulează aspirațiile și ambițiile tinerilor artiști. Aceste modele de succes devin adesea puncte de referință și surse de inspirație pentru cei care își doresc să urmeze aceleași căi profesionale.
În ceea ce privește așteptările, tinerii care se îndreaptă către profesii artistice pot avea o varietate de speranțe și dorințe. Mulți speră să-și găsească un loc în industria artistică, să-și cîștige traiul prin talentul lor, iar alții pot să viseze să creeze lucrări care să inspire și să influențeze publicul și cultura în moduri semnificative. Pentru unii, poate fi o căutare a autenticității și a unei modalități de a-și găsi vocea proprie în lumea artei, în timp ce pentru alții poate fi o dorință de a aduce schimbări sociale sau de a comunica idei importante prin intermediul creației lor. În cele din urmă, ceea ce îi inspiră și motivează pe tinerii artiști poate fi atît de divers, precum e și spectrul creativității umane.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1604
- Populația:
- 1011 locuitori
Puţintei este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Puţintei, Dişcova și Vîprova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Orhei și la 50 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1011 locuitori. Satul Puțintei a fost menționat documentar în anul 1604.
Comments
(0)