08 may 2013, 11:41 Celebrities views 10642
08 may 2013, 11:41 Celebrities views 10642

Ioana Căpraru despre tradițiile și valorile naţionale ale moldovenilor


 Foto: publika.md

S-a născut şi a crescut într-o familie de artişti populari, de la care a învăţat că muzica uneşte oamenii. Privind în urmă la cei 22 de ani de independenţă ai ţării, îşi doreşte mai mult ca niciodată ca moldovenii să-şi unească sufletele, visele şi mintea pentru un viitor mai bun. Sînt gîndurile Ioanei Căpraru, interpreta de muzică populară, mulţumită căreia folclorul şi tradiţia încă trăiesc în Moldova, relatează publika.md.

Este poate piesa cea mai dragă sufletului său. Ioana Căpraru crede că versurile lui Vasile Romanciuc sînt acum mai actuale ca niciodată: "Eu am simţit că prin acest cîntec pot să-i îndemn să se unească toţi, să nu ne mai duşmănim, să nu ne învrăjbim, să ne vedem de neamul nostru. Ne-am dezbinat.Ne-am împărţit care şi încotro. De ce v-aţi dus? Cine o să îndrepte răul de aici? Pe cine lăsăm noi aici să facă ceva pentru ţara asta?"

Cîntă deopotrivă pentru moldovenii de acasă şi pentru cei plecaţi să caute mai binele în alte ţări. Însă constată cu regret că libertatea a ştirbit din valorile naţionale fundamentale.

"Să ţii la limbă, să ţii la tot ce ne-au lăsat strămoşii noştri, lucrurile de mînă care se fac: împletitul, brodatul, croşetatul, ţesutul covoarelor. Acestea era cele mai de preţ din ce avea neamul nostru. Nu toţi au înţeles ce înseamnă să fii independent, să fii liber. Cu părere de rău, s-a început a pune preţ mai mult pe ban, ceea ce înainte nu era", a remarcat Ioana Căpraru.

Are de reproşat şi autorităţilor că, prinse în lupta politică, ajung să îngroape valorile culturale. "Nu se ia seama de cultură, după ce am obţinut independenţa. Ministrul Culturii în primul rînd trebuie să-i ia în seamă pe artiştii consacraţi. Cei care au făcut ceva pentru Moldova, pentru ţară, pentru cultura asta", a subliniat interpreta.

Viaţa nu i-a făcut cadouri Ioanei Căpraru. Dimpotrivă, a trăit greutăţi la fel ca mulţi alţii din ţară. Însă şi-a asumat acest destin, convinsă că patria are nevoie de copiii săi aici, nu peste graniţă.

"Am locuit la cămin vreo 15 ani , împreună cu trei copii. Mi-a fost foarte greu, dar nu m-am lăsat de muzică. Niciodată. Nu ştiu, atît de… cred că prea mult ţin la rădăcinile mele", a conchis artista.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
741 locuitori

Grozasca este un sat din cadrul comunei Floriţoaia Veche, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ungheni și la 116 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 741 de oameni. Satul Grozasca a fost înființat în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.