07 april 2013, 11:16 Celebrities views 5844
07 april 2013, 11:16 Celebrities views 5844

2014 - Anul Dumitru Matcovschi


Foto: trm.md

Anul 2014 ar putea fi numit Anul Dumitru Matcovschi.  O propunere în acest sens a fost făcută de premierul Iurie Leancă, la şedinţa Guvernului de astăzi, 3 iulie. Totodată, premierul Leancă a cerut ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, să găsească o soluţie pentru ca familia poetului să primească măcar o parte din pensia pe care o ridica Dumitru Matcovschi în calitate de academician, anunță trm.md.

Dumitru Matcovschi a trecut în neființă miercuri seara, 26 iunie, la vîrsta de 73 de ani. În ultimele săptămîni, poetul a fost internat în spital, unde a suportat o intervenţie chirurgicală pe creier. Tumoarea cerebrală a fost cauzată de mai mulţi factori, inclusiv de o traumă cranio-cerebrală gravă, consecinţă a unui accident rutier produs acum 24 de ani.

Prin decret prezidențial, ziua de 29 iunie, a fost declarată zi de doliu național în memoria poetului Dumitru Matcovschi.

Poetul, prozatorul, dramaturgul, publicistul şi academicianul Dumitru Matcovschi s-a născut la 20 octombrie 1939. Şi-a început activitatea în publicistică, în 1966. Este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză şi piese de teatru. E recunoscut drept un simbol al mişcării de renaştere naţională din Republica Moldova.  

Keywords:

scriitor , literatura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
2431 locuitori

Ţibirica este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Ţibirica este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Călărași și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2431 de oameni. Satul Țibirica a fost menționat documentar în anul 1603.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.