02 february 2020, 14:20 Celebrities views 3749
În Chișinău ar putea fi instalat un monument al artistului poporului Mihai Curagău
02 february 2020, 14:20 Celebrities views 3749

În Chișinău ar putea fi instalat un monument al artistului poporului Mihai Curagău

La Chişinău urmează să fie ridicat un monument în memoria regretatului artist al poporului Mihai Curagău. Iniţiativa aparţine colegilor de scenă ai maestrului.

În aceste zile, actorii Teatrului Satiricus, unde Mihai Curagău a activat aproape o jumătate de viaţă, sînt jucate, în scop caritabil, o serie de spectacole. Banii adunaţi din vînzarea biletelor vor merge pentru edificarea bustului, transmite NOI.md cu referire la publika.md.

Spectacolul "Maestrul şi Margareta" de Bulgakov, jucat aseară la "Satiricus" nu a fost ales la întîmplare. Piesa, la fel ca şi toate cele montate anterior de actori pentru colectarea banilor, au fost printre preferatele lui Mihai Curagău.

"Vom juca cîte spectacole va fi nevoie, pentru ca să adunăm acea sumă necesară. Şi vom juca spectacole unde domnia sa a fost şi protagonist", a spus actriţa, Lilia Cazacu.

Colegii de breaslă spun că maestrul Mihai Curagău le-a fost ca un părinte, iar, prin talentul şi energia de care dădea dovadă, era un exemplu pentru toţi. Monumentul pe care îşi doresc să-l ridice în cinstea regretatului artist, va fi un omagiu adus marelui actor.

"Un alt Curagău nu mai există. Curagău a fost unicul, unicul de felul lui", a menţionat actorul, Jan Cucurzac.

"Eu nu cred că accepta asta, fiindcă a fost simplu de tot. Talentat nemaipomenit. Dar simplu. Nu a afişat vreodată toate talentele lui, să se laude, sau să impună. Nu a cerut niciodată nimic", a spus actorul, Valeriu Cazacu.

Pentru edificarea monumentui sînt necesari în jur de 200 de mii de lei. Pînă acum s-a adunat aproape jumătate din suma necesară.

" Eu am mai fost la spectacolele anterioare care au fost iarăşi dedicate lui Curagău. Şi unul dintre motivele care am venit la ele, a fost ca să donez bani pentrui acest monument".

"Ar fi bine ca şi alţi moldoveni să susţină această iniţiativă".

Mihai Curagău a murit în 2016, la vîrsta de 73 de ani. În cariera sa, maestrul a jucat peste o sută de roluri. Cele mai celebre fiind în "Dănilă Prepeleac" şi "Văleu, văleu, nu turna!". Mihai Curagău s-a transferat în 1993 la Teatrul "Satiricus" din Capitală şi se numără printre fondatorii acestei instituţii. În 2014 actorul a fost decorat cu Ordinul Republicii de preşedintele Nicolae Timofti.

"E chestia ca să trăieşti momentul, nu ca să faci comedie şi întorsături, dar să trăieşti momentul şi atunci, spectatorul primeşte tot."

Source: publika.md

Keywords:

monument , personalitati

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
534 locuitori

Carbalia este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Carbalia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 85 km de municipiul Comrat și la 177 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 534 locuitori. Satul Carbalia a fost menționat documentar în anul 1806.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.