23 august 2024, 12:30 Celebrities views 118032
Maria Codreanu – o Dalida a Moldovei
23 august 2024, 12:30 Celebrities views 118032

Maria Codreanu – o Dalida a Moldovei

Maria Codreanu s-a născut la 23 august 1949 la Truşeni, nu departe de  Chișinău, într-o familie de ţărani. Ea e a treia fată din cele şase ale familiei lui Petru şi Alexandra Codreanu.

 Muzica a ajutat dintotdeuna familia Codreanu să-şi păstreze optimismul, în familie cîntau cu toţii – surori, mătuşi,unchi. Maria a început devreme să participe la diverse festivităţi. La unul din aceste concerte era prezentă o delegaţie de oaspeţi din Federaţia Rusă. În fruntea delegaţiei era marele compozitor Dmitrii Şostakovici, care a rămas uimit de interpretarea micuţei şi i-a spus ministrului culturii din Moldova, care stătea alături de el: „această fetiţă trebuie să studieze muzica”.

Astfel Maria s-a pomenit la Şcoala Muzicală internat pentru copii talentaţi „E. Coca” de pe lîngă Conservatorul din Moldova, clasa vioară, nu a încetat însă pe tot parcursul acestor ani să cînte cu diverse orchestre de muzică populară. La 13 ani participă la o filmare de Revelion a regizorului Emil Loteanu.

A fost auzită cîntînd de către conducătorul ansamblului «Drujba» de la Leningrad − Alexandru Broneviţki, care a invitat-o să cînte în ansamblul sau. La cei 16 ani ai săi Maria se pomeneşte la Leningrad, iese pe scena profesională, înlocuind-o pe vestita Edita Pieha, care se afla pe atunci în turnee internaţionale.

Mai tîrziu Maria activează la „Lenkonţert” în trioul pianistului Simion Kagan, în orchestra de jazz a lui I. Vainştein, în formaţia lui B. Beneţianov.

La cei 18 ani ai săi, în anul 1967 ea participă la primul concurs internaţional al cîntecului de estradă din Soci, unde interpretează cîntecul Alexandrei Pahmutova „Nejnosti” şi primeşte premiul cel mare.

În anul 1969 a fost invitată să se reîntoarcă în Moldova pentru a lucra la Filarmonica Naţională. Maria primeşte invitaţia, iar special pentru ea a fost creat  un ansamblul vocal-instrumental, pe care l-a condus timp de nouă ani şi solistă neschimbată a căruia a fost în toţi aceşti ani, tot pe parcursul acestor ani a cîntat şi cu ansamblul „Noroc”. În anul 1972 Maria pleacă în Polonia la cel de-al X-lea Festival Internaţional al cîntecului de estradă din Sopot, devenind laureată a concursului, interpretînd extraordinar cîntecul lui Oscar Feliţman pe versurile lui Robert Rojdestvenskii „Balada o kraskah”.

În anul 1977 o perioadă de timp este solistă a ansamblului „Orizont”, în acelaşi an hotărăşte să plece la Moscova, unde devine solistă la „Mosconcert”. Publicul o admira enorm pe Maria Codreanu. Ea era asemănată cu vedeta internațională Dalida.

Merge în turnee prin toată lumea, iar concertele sale au priză la public: Siria, Irak, Liban, Germania, Cehoslovacia, România, Ungaria, Israel, Japonia, Austria, SUA. În ianuarie 2001 merge cu concerte la New-York, unde evoluează pe scena sălii de concerte „Millenium”.

I-au fost conferite mai multe titluri onorifice: Artistă Emerită din Republica Moldova, Artistă Emerită a Federației Ruse. A fost decorată cu medalia „Steaua de la Cernobîl” și cu Ordinul de Ecaterina cea Mare.

Keywords:

muzica , interpret , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1679
Populația:
1075 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Horodişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Horodişte este situat la o distanţă de 16 km de oraşul Donduşeni şi la 252 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1075 de oameni. Prima atestare documentară a satului Horodişte datează din anul 1679.  

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.