30 may 2018, 12:45 Celebrities views 4279
Scriitorul George Meniuc, comemorat la 100 de ani de la naștere
30 may 2018, 12:45 Celebrities views 4279

Scriitorul George Meniuc, comemorat la 100 de ani de la naștere

Mai multe evenimente consacrate celor 100 de ani de la nașterea poetului George Meniuc  au avut loc ieri la Uniunea Scriitorilor din Moldova în cadrul Festivalului ”George Meniuc sau Toamnele lui Orfeu”, informează MOLDPRES.

Acțiunile culturale au fost organizate de instituția-gazdă și Muzeul Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu” în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Evenimentele au debutat cu inaugurarea expoziției de cărți, fotografii și manuscrise ”Toamna lui Orfeu”, urmată de o sesiune de comunicări. Potrivit directorului Muzeului Național de Literatură ”M. Kogălniceanu”, Vasile Malanețchi,  expoziția cuprinde peste 80 de cărți semnate de autor, 60 de fotografii, 40 de manuscrise, inclusiv mașina de scris și ochelarii regretatului scriitor.

În alocuțiunea sa, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu a menționat că George Meniuc este unul dintre puținii scriitori ai generației sale, care se menține în contextul literar actual. ”George Meniuc trece proba de lectură cu succes mai ales prin cărțile de poezie. O dovadă în acest sens este și proaspătul volum ”Pe rug fiecare devine liber”, apărut  la Editura ”Arc” în colecția ”Primăvara  Poeților” și îngrijit de criticul literar Eugen Lungu. Astăzi numele lui George Meniuc îl poartă o stradă și un liceu din Chișinău”, a mai spus Arcadie Suceveanu.

La rîndul său, scriitorul Andrei Strîmbeanu a afirmat că George Meniuc a fost o mare victimă a timpul său.  ”A făcut Facultatea de Litere și Filozofie a Universității din București. Orice discurs despre literatură al lui George Meniuc era strălucit. Sunt un mare admirator al acestui om de literatură cu o pregătire extraordinară. A fost o greșeală întoarcerea lui de la București la Chișinău, în acele vremuri nefaste”, a subliniat Andrei Strîmbeanu.

În cadrul sesiunii de comunicări, scriitorul Vladimir Beșleagă s-a referit la activitatea scriitorului din anii '50-60, iar cercetătoarea Veronica Boldișor – la corespondența  dintre regretatul poet, prozator și eseist și folclorista Tatiana Gălușcă. Festivalul ”George Meniuc sau Toamnele lui Orfeu” s-a încheiat cu un recital poetic și decernarea premiilor.

Poetul, prozatorul, eseistul și traducătorul George Meniuc s-a născut la 20 mai 1918 în orașul Chișinău.  A absolvit Liceul „Mihai Eminescu” din Chișinău în 1937, după care și-a continuat studiile la Universitatea din București, Facultatea de Litere și Filozofie (1937-1940), unde i-a avut ca profesori pe Tudor Vianu, Petre P. Negulescu, Dimitrie Gusti, Mircea Florian ș.a.

A debutat la București în anul 1939, cu placheta de versuri ”Interior cosmic”, urmată în 1940 de volumul de eseuri ”Imaginea în artă”. În 1940, după absolvirea facultății, George Meniuc s-a reîntors la Chișinău.  După război, a fost cercetător științific superior la Institutul de Istorie, Limbă și Literatură (1945-1957), șef de secție la ziarul ”Țăranul  sovietic” (1947),  secretar responsabil la revista ”Octombrie” (1951-1957),  redactor-șef al revistei ”Nistru” (1957-1959),  vicepreședinte al Comitetului de Conducere al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1962-1964).  A editat volumele ”Disc”, ”Delfinul”, ” Vremea  Lerului”, ”Toamna lui Orfeu”, ”Ultimul vagon”, ”Florile dalbe” ș.a.  A tradus din literatura clasică rusă. Operele sale au fost traduse în limbile rusă, armeană, franceză și spaniolă.

În 1972 i-a fost decernat Premiul de Stat al RSSM pentru literatură, iar în 1982 a obținut titlul onorific de Scriitor al poporului din Moldova. George Meniuc s-a stins din viață la 8 februarie 1987.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

scriitor , aniversarea

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
346 locuitori

Horodca este un sat din cadrul comunei Drăguşenii Noi, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Hîncești și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 346 de oameni. Satul Horodca a fost menționat documentar în anul 1443.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.