13 february 2018, 16:05 Celebrities views 17606
A murit Andrei Timuș, fondatorul sociologiei Moldovei
13 february 2018, 16:05 Celebrities views 17606

A murit Andrei Timuș, fondatorul sociologiei Moldovei

Duminică, 11 februarie, la vîrsta de 96 de ani, a murit cunoscutul sociolog moldovean, fondatorul școlii de sociologie din Moldova, profesorul universitar, membrul corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, doctorul habilitat în științe economice, veteranul celui de-Al Doilea Război Mondial Andrei Timuș.

Informația a fost comuniată de Serviciul de presă al Academiei de Științe a Moldovei, Secția Științe Sociale și Economice a AȘM, Institutul de Cercetări Juridice și Politice al AȘM.

O veste extrem de tristă și dureroasă, a plecat în lumea celor drepți Omul, Sociologul, Gînditorul, Autoritatea Morală Andrei Timuș. Este o mare pierdere pentru Moldova.

Andrei Timuş s-a născut la 18 octombrie 1921, în satul Molovata, raionul Dubăsari. La vîrsta de 14 ani era deja conducător al Comsomolului, fiind și primul conducător al Comsomolului din Moldova. Dlui a participat la crearea televiziunii din Moldova, la reconstruirea clădirii Institutului Politehnic din Chișinău, apoi a stat la bazele formării științei moldovenești, în special, ale sociologiei.

În anul 1976 creează Asociaţia Sociologilor, iar apoi Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, fiind preşedinte al acesteia pînă în anul 1991. În perioada anilor 1983-1987 activează în calitate de redactor-şef al Redacţiei principale a Enciclopediei Moldovei, iar pe parcursul anilor 1987-1991 ocupă funcția de şef al Secţiei Sociologie a Institutului de Filosofie, Sociologie şi Drept al AŞM.

Pe parcursul fructuoasei sale cariere a publicat circa 300 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 26 de monografii.

Sub îndrumarea Domniei sale și-au apărat tezele de doctorat circa douăzeci de savanți.

Andrei Timuș este, de asemenea, alcătuitorul Enciclopediei vinului și viticulturii a URSS, pe care reușește să o editeze în anii cînd tocmai fusese adoptată "legea anti-alcool".

Stagiul său de membru al Partidului Comuniștilor depășește 70 de ani, Dlui a participat întotdeauna activ la viața socială a țării.

Redacția moldovenii md exprimă cele mai sincere condoleanțe și sentimente de profundă compasiune familiei, rudelor, colegilor, apropiaților lui Andrei Timuș.

Sicriul cu corpul neînsuflețit al lui Andrei Timuș va fi depus miercuri, 14 februarie 2018, ora 10:30, la Academia de Științe a Moldovei (bd. Ștefan cel Mare și Sfînt, 1). Mitingul de doliu va avea loc miercuri, 14 februarie 2017, cu începere de la ora 11:00.

Keywords:

moarte , personalitati

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1628
Populația:
898 locuitori

Lencăuţi este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lencăuți și Verejeni. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Ocnița și la 221 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 898 de oameni. Satul Lencăuți a fost atestat documentar în anul 1628.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.