Boris Marian a lansat „Legenda berzei albe”
Recent, în incinta bibliotecii „M. Lomonosov” a fost lansată cartea „Legenda berzei albe”, autor Boris Marian. Cartea a fost publicată la Chișinău în anul 2011. Prefaţa a fost scrisă de celebrul poet ucrainean ‒ Boris Oleinic, pictor ‒ Iaroslav Oliinic. Una dintre particularităţile distincte ale cărţii este acel fapt, că cartea a fost publicată concomitent în 3 limbi - română, rusă şi ucraineană, ceea ce constituie un lucru remarcabil şi chiar simbolic.
Publicistul, poetul și traducătorul Boris Marian este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova şi Rusia, autor a şapte volume de poezii în limba rusă, inclusiv Poezii alese ‒ „Faţă-n faţă cu lumea” (2006) şi un volum de poezii şi memorii editate de curînd ‒ „Firul Ariadnei mele”, precum şi cîteva cărţi de proză documentară în limba moldovenească (română), cinci cărţi pentru copii în ambele limbi. A tradus în limba rusă poeziile clasicilor români şi a poeţilor contemporani din Republica Moldova ‒ Andrei Lupan, Paul Boţu, Vitalie Tulnic, Petru Zadnipru, Anatol Ciocanu şi alţii.
Autorul cărţii şi-a sărbătorit recent aniversarea de 75 de ani. La întîlnirea cu el au venit o mulţime de oameni interesanţi ‒ prietenii poetului, foştii angajaţi, colegi, politicieni, academicieni, profesori, artişti şi pur şi simplu admiratori ai talentului maestrului.
La întîlnirea cu B. Marian a avut loc lectura unor capitole din carte, ceea ce e de remarcat în mod special ‒ în toate cele trei limbi. Au luat cuvîntul mai mulţi vorbitori, care şi-au expus părerea atît în ce priveşte autorul, cît şi cartea. Toţi vorbitorii au fost unanimi în ideea, că cartea este scrisă cu talent, cu dragoste, iar cel mai important lucru, subliniat de către toţi a fost faptul, că este o carte plină de dragoste pentru meleagul natal, pentru soarta sa dificilă, iar uneori tragică, o carte, care demonstrează aliajul organic al diferitelor culturi şi naţiuni, care populează pămîntul moldovenesc. Este un poem bun şi înţelept despre dragoste, datorie, spirit de sacrificiu, prietenie. Sînt reflecţiile unei persoane înţelepte, talentate şi iubitoare.
Autorul susţine, că a creat acest poem timp de aproape 29 de ani şi potrivit lui, acesta a devenit un fel de total al întregii sale vieţi. Într-adevăr, este greu să nu crezi acest lucru, privind omul cărunt cu zîmbet tineresc pe faţă, cu ochi şireţi, foarte vii şi un pic trişti. Iar felul său de a fi prietenesc, cu inima deschisă şi capacitatea de a spune despre fiecare dintre vorbitorii la prezentare cîte un cuvînt bun şi potrivit a făcut această întîlnire deosebit de sufletistă.
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1490
- Populația:
- 221 locuitori
Cuzmenii Vechi este un sat din cadrul comunei Pruteni, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Fălești și la 139 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 221 de oameni. Satul Cuzmenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1490.
Comments
(0)