23 october 2017, 14:45 Celebrities views 8710
Omul care a adunat într-o carte 1800 de moldoveni (Video)
23 october 2017, 14:45 Celebrities views 8710

Omul care a adunat într-o carte 1800 de moldoveni (Video)

Astăzi vă invităm să-l cunoașteți pe un moldovean care a adunat timp de patru ani biografiile a 1800 de concetățeni de ai noștri care, în diferite timpuri, au scris istorie, realizînd lucruri uneori necunoscute de noi.

Denis Roșca este o enciclopedie vie, care, ore în șir, ar putea povesti despre moldovenii cunoscuți și mai puțin cunoscuți, care s-au remarcat în diferite domenii atît în țară, cît și peste hotarele ei. El este persoana care poate demonstra că poți să te naști în Republica Moldova, într-o familie cu posibilități financiare reduse, dar să ajungi să gestionezi o afacere care valorează cît trei bugete anuale ale țării din care vii. Pentru a obține succes, nu este neapărată nevoie de bani, relații sau alte lucruri, dimpotrivă, e nevoie de multă dorință și străduință. Denis este originar din raionul Hîncești. De profesie economist, în 2016 el publică o lucrare ce ține mai mult de istoria personalităților din Moldova, care au realizări importante și care uneori au schimbat chiar și istoria.

„Cartea de aur" este o lucrare la care a muncit peste patru ani și care întrunește în sine 1800 de moldoveni, adevărați urmași ai lui Ștefan. Deși la început această carte trebuia de fapt să fie un calendar, totuși, în procesul de lucru, Denis Roșca și-a dat seama că avem mult prea mulți oameni buni care merită să fie incluși în acest "calendar". Așa a ajuns ca dintr-un număr de 5000 de persoane să-i aleagă pe cei mai buni 1800 și, într-un final, a publicat o adevărată enciclopedie a moldovenilor – „Cartea de aur".

Volumul cuprinde cinci domenii de bază: știința, arta, activitatea în afara țării, sportul și religia.

Recunoaște că în procesul de selectare a persoanelor a cunoscut istorii care l-au surprins. Drept exemplu poate fi și Ion Lazarenco-Tiron, înotător moldovean care a atins performanțe greu de crezut.

„Istoria moldovenilor care au cucerit Everestul, lucru imposibil pentru unii, sau istoria băiețelului de 8 ani, originar din Republica Moldova, care a fost adoptat de o familie din SUA și a ajuns peste ani să formeze cea mai mare companie de producere a chitarelor – Compania Gibson. La chitarele produse de compania lui au cîntat chiar și cei din The Beatles, iar șirul istoriilor poate continua la nesfîrșit", a povestit emoționat eroul nostru de astăzi.

„În momentul în care am scris această carte, a dispărut îndoiala că, născîndu-te în Moldova, nu ai șanse să te realizezi. O bună parte dintre oamenii care au obținut premiul Nobel accentuează faptul că sînt din Moldova. Noi trebuie să îi facem pe tineri să înțeleagă că oameni care s-au născut în aceeași țară, ca și ei, au mers la aceleași școli și au reușit să înregistreze un succes impunător, lipsa banilor nefiindu-le un impediment", a punctat Denis Roșca.

Sînt foarte mulți moldoveni care au ajuns numărul 1 mondial. De cele mai multe ori, pentru a înregistra o performanță, o persoană are nevoie doar de spiritul de competiție și de dorința de a realiza ceva. Denis Roșca a recunoscut faptul că deja are material suficient pentru a face cel de-al doilea volum al enciclopediei „Cartea de aur", care va include personalități la fel de interesante ca cele din primul volum și care au în palmares succese la fel de mari ca și cei din primul volum. În carte, practic, nu se regăsesc politicieni, asta pentru că, după cum spune chiar autorul, nu a știut cum ar putea aprecia criteriul de excelență la aceștia. În schimb, rezultatele oamenilor de știință sau al celor care au reușit să construiască adevărate imperii în afaceri sînt palpabile.

Eroul nostru de astăzi își dorește foarte mult ca într-un an să vadă lumina tiparului și cel de-al doilea volum al „Cărții de aur".

„În noul volum vor intra foarte mulți tineri cu realizări importante. Bunăoară, am descoperit că avem foarte mulți moldoveni la Hollywood, iar tînărul care creează roboțeii pentru «Transformers» este din Basarabeasca", a remarcat cu mîndrie Denis.

„Cartea de aur" pornește într-un turneu prin Italia. Aceasta va fi prezentată atît diasporei, cît și străinilor, care trebuie să cunoască meritele moldovenilor apreciate pe plan mondial. Cei care au făcut posibil acest turneu sînt: Ludmila Posilețcaia, fondatoare Aster Club Roma, și Carolina Tihohod, fondatoarea agenției „Mille Fiori" din Moldova. Turneul se va desfășura în trei orașe, sub înaltul patronaj al Ambasadei Republicii Moldova în Italia.

Denis Roșca este omul care, într-o simplă discuție, îți poate trezi mîndria față de țara natală, invocînd istorii ale oamenilor ce au reușit să obțină ceea ce și-au dorit prin muncă și nu s-au plîns niciodată pe lipsă de resurse.

Source: noi.md

Keywords:

personalitati , carte

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1568
Populația:
3401 locuitori

Geamăna este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Batîc și Geamăna. Satul Geamăna se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3 401 oameni. Satul Geamăna a fost atestat documentar în anul 1568.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.