13 may 2017, 14:30 Celebrities views 44662
Strănepoata lui Ion Creangă, la Chişinău. A făcut dezvăluiri din copilăria sa şi cum au influențat-o poveştile strămoşului
13 may 2017, 14:30 Celebrities views 44662

Strănepoata lui Ion Creangă, la Chişinău. A făcut dezvăluiri din copilăria sa şi cum au influențat-o poveştile strămoşului

Păstrează cu sfinţenie amintirea strămoşului şi o duce mai departe prin creaţiile sale de suflet. La ai săi 66 de ani, Olguța Creangă-Caia, strănepoata lui Ion Creangă este autoarea mai multor cărţi în care povesteşte despre copilăria sfinţilor. Cu prilejul aniversării a 180 de ani de la naşterea lui Ion Creangă, Olguţa Creangă a decis să vină în Chişinău.

Povestitorul din Humuleşti, Ion Creangă a fost cel care a vegheat copilăria a sute de generaţii, cel alături de care am fugit la scăldat, am fost la furat cireşe din pomul mătuşii Mărioara, dar şi am învăţat cît de important este să ne ascultăm părinţii. Poveştile lui Creangă au stat şi la căpătîiul urmaşilor săi, printre care este şi Olguţa Creangă-Caia.

"Cu poveştile lui Ion Creangă am crescut, cu justiţiarul nostru Creangă. La şcoală îmi amintesc că jucam în clasele I-IV întotdeauna Capra, în "Capra cu Trei iezi", pentru că deşi eram mică de statură eu puteam să învăţ rolul foarte bine şi îmi plăcea", a spus strănepoata lui Ion Creangă.

Chiar şi acum îşi aduce aminte cu cîtă durere a trăit, fiind copil drama descrisă în una dintre poveştile strămoşului. Mama sa, mereu cumpătată ştia însă să transmită povaţa din fiecare istorioară.

"Ţin minte că eram mică şi plîngeam şi ziceam, 'mama dar de ce nu a înviat iezişorii, Ion Creangă', cum au făcut fraţii Grim cu scufiţa Roşie, dar mama spunea, 'păi dă au greşit, trebuia să plătească", a povestit Olguţa Creangă.

Olguţa Creangă-Caia are şi o lucrare preferată a marelui scriitor pe care spune că o reciteşte cu plăcere chiar şi acum:

"Fata babei şi fata moşneagului, pentru că totdeauna mi-am dorit să fiu fata moşneagului, nuştiu cît am reuşit. Părinţii mă iubeau şi mă încurajau să devin cît de cît fata moşneagului, să mă îndepărtez de fata babei".

Are o dragoste aparte faţă de Chişinău. Scriitoarea spune că anume aici îi simte cel mai bine prezenţa lui Creangă. O simte în copii ce cu atîta dragoste îi citesc creaţiile marelui scriitor.

"Aici l-am descoperit pe Creangă mai mult. Ţin minte că prima întrebare a unui copil de la Bălţi a fost, "Doamna Olguţa cum vă simţiţi că prin venele dumneavoastră curge sîngele lui Ion Creangă?" Aş defini acest lucru prin faptul că este o dulce povară", a menţionat strănepoata lui Ion Creangă.

De fiecare dată cînd vizitează Chişinăul vine aici, pe aleea clasicilor din Capitală la bustul strămoşului său. De data aceasta a venit la el cu cea mai recentă dintre creaţiile sale. A venit parcă să îi ceară sfatul şi să îi citească din rîndurile sale.

E soţia lui Teoctist Caia, acum paroh al bisericii "Sfîntul Haralambie" din Tîrgul Neamţ, iar credinţa şi căldura din viaţa sa a decis să o aştearnă pe foi.

"M-am gîndit că nu prea există cărţi cu copilăria sfinţilor. Fiind fetele mici mereu îmi spuneau, mama care este copilăria sfintei Teodora, care este copilăria sfintei Parascheva. M-am aplecat asupra studiului despre sfinţi şi am creat un proiect, o colecţie", a spus Olga.

Dragostea pentru artă curge prin vene în familia Creangă. Astfel, cele trei fiice ale Olguţei au moştenit dragostea pentru frumos. Mezinele, Claudia şi Olguța sînt cîntăreţe de opere, iar cea mai mare, Ana-Maria este scriitoare şi producătoare tv.

"Prin tot ceea ce fac şi prin tot ceea ce realizează ele în domeniul profesional sigur că păstrează cu sfinţenie acest dar de la Dumnezeu de a ne fi născut în familia marelui Creangă", a declarat strănepoata lui Ion Creangă.

Pînă în prezent, scriitoarea Olguţa Creangă-Caia a scris despre copilăria mai multor sfinţi printre care, sfînta Parascheva de la Iaşi şi Teodora de la Sihla.

Source: www.publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1889
Populația:
201 locuitori

Reteni-Vasileuţi este un sat din cadrul comunei Branişte, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Rîșcani şi la 182 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 201 oameni. Satul Reteni-Vasileuți a fost menționat documentar în anul 1889.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.