|
Constantin Constantinov – un actor care a făcut epocă
Constantin Constantinov s-a născut la 7 iunie 1915 în satul Sucleia din raionul Slobozia. A făcut studii la Institutul Agricol din Tiraspol (1932-1934) şi apoi la Şcoala teatrală din Odessa (1934-1937), devenind actor de teatru. Şi-a început activitatea artistică la teatrul muzical-dramatic din Tiraspol. În timpul războiului activează în ansamblul de cîntece şi dansuri moldoveneşti ”Doina”, apoi în trupa teatrului unit moldovenesc-rus, evacuat în Turcmenistan.
Din anul 1944, a jucat pe scena Teatrului muzical-dramatic ”A.S.Puşkin” din Chișinău (azi Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu”). În anul 1953 i s-a conferit titlul de Artist al poporului din RSSM. În teatru a jucat roluri de comedie, dar şi dramatice, interpretînd circa 100 de roluri. Practicînd un joc scenic de o puternică expresie dramatică şi o inepuizabilă vervă comico-satirică, Constantin Constantinov a creat în perioada postbelică o întreagă galerie de roluri, lucrate într-o gamă coloristică variată - de la naturaleţea trăirii sufleteşti directe şi pitorescul umorului de factură populară pînă la grotescul caricatural şi burlescul de bufonadă. Actorul a interpretat şi personaje feminine, avînd un deosebit succes în rolul Chiriţei din comedia lui V.Alecsandri ”Două fete şi-o neneacă”.
Pe lîngă cele peste 100 roluri de teatru Constantin Constantinov a dat viaţă şi la circa 50 personaje de film, interpretînd atît roluri principale cît şi episodice, dar de o mare densitate artistică. Constantin Constantinov a făcut parte din echipa Asociaţiei de Creaţie “Buciumul”, condusă de Tudor Tătaru. În anul 2000, i s-a conferit medalia “Mihai Eminescu” ca o recunoaştere a activităţii sale de creaţie rodnică, a meritelor deosebite în dezvoltarea artei teatrale şi cinematografice şi a contribuţiei substanţiale la propagarea valorilor spirituale şi morale.
Constantin Constantinov a încetat din viaţă la 8 martie 2003, în Chișinău, fiind înmormîntat în Cimitirul Central din Chișinău. În decembrie 2007, o stradă nouă din sectorul Rîşcani al municipiului Chișinău a primit numele actorului Constantin Constantinov, iar pe frontispiciul blocului nr. 71 din strada A.Șciusev, unde a locuit artistul, a fost instalată o placă comemorativă.
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Женщина спасла льва до того, как он ушёл с этого мира и он трогательно попрощался с ней
- Хирурги разработали рецепт супа, чтобы пациенты худели перед операцией
- Всю жизнь я делал то, что велело сердце - Куклачев
- Кто был первым полярным исследователем?
- Желаемая личность: можно ли изменить мышление и поведение
- Подсолнечное масло рафинируют Гексаном – это органический растворитель, аналог бензина
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1517
- Populația:
- 622 locuitori
Soloneţ este un sat din cadrul comunei Stoicani, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Soroca și la 139 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 622 de oameni. Satul Soloneţ a fost menționat documentar în anul 1517.
Comments
(0)